tomatenconfituur
kaneel
gemberpoeder
peper
verse tijm
takjes rozemarijn
rode balsamico
2 g agar agar
Hak de ui zeer fijn. Fruit de snippers glazig in een lepeltje
olijfolie met twee gekneusde knoflookteentjes. Giet de olie af
door een zeef en doe de bereiding in een blender. Halveer de
kerstomaatjes en voeg ze bij de uisnippers. Mix tot pulp.
Doe de tomatenpulp in een kookpot, samen met een groot
glas water, een lepel citroensap en een flinke scheut oude
rode balsamico. Vul een theebuiltje in metaal met geritste
rozemarijn en tijmblaadjes. Leg dit in de pot. Kruid met een
draai uit de pepermolen en mespuntjes gember en kaneel.
ingrediënten - info
1 kg kerstomaatjes
1 rode ui
2 teentjes knoflook
50 g fijne suiker
1 eetlepel citroensap
Kies voor de meest smaakvolle tomaten die je kunt
vinden. Kerstomaatjes zijn het beste alternatief voor de
smaakloze waterzakken die men ons meestal als tomaten
durft te verkopen. Gebruik je toch grote tomaten, ontvel
ze dan en haal ze leeg. Hier gaan de kerstomaatjes
volledig in de bereiding om de smaak te versterken.
Ik heb bewust de hoeveelheid suiker tot een minimum
beperkt. Agar agar is het bindmiddel bij uitstek om
hetzelfde geleer-effect te bereiken dan het viervoud aan
suiker dat normaal in deze confituur terecht komt.
Breng aan de kook en laat onder deksel 10 minuten sudderen,
zodat de kruiden hun werk kunnen doen.
Verwijder het theebuiltje en voeg de suiker toe. Roer tot de
suiker volledig opgelost is. Proef of de bereiding voldoende
zoet is, zonder te overheersen. Breng terug aan de kook en
voeg 2 gram agar agar toe. Laat 2 minuten koken en giet de
confituur dan in bokaaltjes. Laat volledig afkoelen en opstijven
in de koelkast.
Een recept: Zeewolf met zeevenkel en tomatenconfituur
Kruimelpad
Selectie
Voorbeeld van toepassing