1 eidooier
80 gr broodkruimels
zout
Verwarm vier eetlepels melk. Neem de pan van het vuur en
los de gist op in de lauwe melk. Laat 15 minuten afgedekt
rusten op een warme plaats.
Meng in een grote kom de bloem, een snuifje zout, een
eidooier en het gistmengsel. Meng goed en krachtig. Giet met
scheutjes de rest van de melk erbij en kneed het deeg tot het
een gladde textuur heeft.
Voeg er nu het in dobbelsteentjes gesneden oud brood aan
toe en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is in het deeg.
Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat 30 minuten rijzen
op kamertemperatuur.
Breng water aan de kook. Verdeel de deegbal in drie en maak
er dikke ronde broodrollen van. Kook de rollen 20 tot 25
minuten. Keer ze halfweg even om. Prik na de kooktijd met
een spies in het brood en als er niets aan blijft kleven, zijn ze
gaar.
broodknoedels - knedliky
900 gr bloem
90 cl melk
20 gr verse gist
Haal de knedliky voorzichtig met een schuimspaan uit het
water. Dep ze droog met wat keukenrol. Nu hangt het ervan af
of je ze nodig hebt voor onmiddellijk gebruik of niet.
Als je ze onmiddellijk opdient, snijd ze dan (met draad) in
centimeterdikke schijven. Ben je de gelukkige bezitter van een
écht broodknoedelsnijapparaat (zie foto) , dan is het een fluitje
van een cent. Leg de rol erop, druk het raster van draden
erover en erdoor en klaar! Geen gebrokkel, geen gesukkel.
Indien je de broodknoedels wil bewaren, snijd ze dan in twee
om de stoom te laten ontsnappen. Gebruik daarvoor een
stalen draad en geen mes. Je kan de knoedels, gewikkeld in
plastiekfolie, een paar dagen bewaren in de koelkast.
Leg ze voor gebruik in een glazen recipiënt, besprenkel met
een beetje water, dek af en zet 3 minuten in de microgolfoven
op 750 W. Snijd in schijven voor het opdienen.
meer vegetarische gerechten: