truffelolie

truffelolie

verse truffel olijfolie
Als je “truffelolie” koopt, dan verwacht je olijfolie met truffelextract in huis te halen. Fout gedacht! In de goedkopere soort truffelolie heb je bijna zeker een flesje olie gekocht met een aroma gemaakt op basis van een restproduct van de olieraffinage. De producent pakken op bedrog blijkt moeilijk, want er staat niet op de verpakking dat het zooitje ‘truffel’ bevat, wel “truffelaroma”. Dat aroma hoeft niet persé uit truffels getrokken te worden.
Truffelolie zelf maken dat doe je door een verse truffel, goed geborsteld en niet geschild, in flinterdunne plakjes te snijden. Verwarm die in extra vierge olijfolie, maar laat niet bakken! Giet de olie met de truffel in een flesje en klaar! Gebruik de olie om over je gerechtjes te sprenkelen net voor het opdienen. Toppers op dat vlak zijn omeletten, pasta’s, risotto’s, champignonsoep en gebakken paddenstoelen.
De ene truffel is evenwel de andere niet. Toegegeven, in mijn experiment op foto heb ik gekozen voor de goedkoopste oplossing: de geconserveerde zomertruffel. Die heb je voor een goeie 10 € ’t stuk. De duurste variant is de verse wintertruffel, maar hou dan rekening met minimum 7€ per gram! De verse zwarte zomertruffel is de tweede beste optie. Minder smaak maar wél goedkoper. Je kan wel je flesje een paar keer bijvullen met zuivere olie en het een tijdje laten trekken voor een nieuwe ‘oogst’.
Creatief Koken de              passie kookvurige

truffelolie

bereiding Ingrediënten
Als je “truffelolie” koopt, dan verwacht je olijfolie met truffelextract in huis te halen. Fout gedacht! In de goedkopere soort truffelolie heb je bijna zeker een flesje olie gekocht met een aroma gemaakt op basis van een restproduct van de olieraffinage. De producent pakken op bedrog blijkt moeilijk, want er staat niet op de verpakking dat het zooitje ‘truffel’ bevat, wel “truffelaroma”. Dat aroma hoeft niet persé uit truffels getrokken te worden.
Truffelolie zelf maken dat doe je door een verse truffel, goed geborsteld en niet geschild, in flinterdunne plakjes te snijden. Verwarm die in extra vierge olijfolie, maar laat niet bakken! Giet de olie met de truffel in een flesje en klaar! Gebruik de olie om over je gerechtjes te sprenkelen net voor het opdienen. Toppers op dat vlak zijn omeletten, pasta’s, risotto’s, champignonsoep en gebakken paddenstoelen.
De ene truffel is evenwel de andere niet. Toegegeven, in mijn experiment op foto heb ik gekozen voor de goedkoopste oplossing: de geconserveerde zomertruffel. Die heb je voor een goeie 10 € ’t stuk. De duurste variant is de verse wintertruffel, maar hou dan rekening met minimum 7€ per gram! De verse zwarte zomertruffel is de tweede beste optie. Minder smaak maar wél goedkoper. Je kan wel je flesje een paar keer bijvullen met zuivere olie en het een tijdje laten trekken voor een nieuwe ‘oogst’.
verse truffel olijfolie
receptfiche receptfiche de              passie Creatief Koken kookvurige