truffelolie
verse truffel
olijfolie
Als je “truffelolie” koopt, dan verwacht je olijfolie met
truffelextract in huis te halen. Fout gedacht! In de
goedkopere soort truffelolie heb je bijna zeker een flesje
olie gekocht met een aroma gemaakt op basis van een
restproduct van de olieraffinage.
De producent pakken op bedrog blijkt moeilijk, want er
staat niet op de verpakking dat het zooitje ‘truffel’ bevat,
wel “truffelaroma”. Dat aroma hoeft niet persé uit truffels
getrokken te worden.
Truffelolie zelf maken dat doe je door een verse truffel, goed
geborsteld en niet geschild, in flinterdunne plakjes te snijden.
Verwarm die in extra vierge olijfolie, maar laat niet bakken!
Giet de olie met de truffel in een flesje en klaar!
Gebruik de olie om over je gerechtjes te sprenkelen net voor
het opdienen. Toppers op dat vlak zijn omeletten, pasta’s,
risotto’s, champignonsoep en gebakken paddenstoelen.
De ene truffel is evenwel de andere niet. Toegegeven, in mijn
experiment op foto heb ik gekozen voor de goedkoopste
oplossing: de geconserveerde zomertruffel. Die heb je voor
een goeie 10 € ’t stuk.
De duurste variant is de verse wintertruffel, maar hou dan
rekening met minimum 7€ per gram! De verse zwarte
zomertruffel is de tweede beste optie. Minder smaak maar wél
goedkoper. Je kan wel je flesje een paar keer bijvullen met
zuivere olie en het een tijdje laten trekken voor een nieuwe
‘oogst’.