kruiden en specerijen
Het alternatief voor de aankoop van een kant-en-klare
kruidenmix is om deze zelf te maken. Dat heeft zo zijn
voordelen:
•
je hoeft slechts een beperkt basissetje van kruiden en
specerijen in huis te hebben. Bij aankoop van diverse
mengelingen, koop en betaal je vaak voor dezelfde
kruiden die je reeds hebt.
•
je kan een mix perfect bijsturen naar jouw smaak.
•
je hebt een zuivere mix, zonder toevoeging van
industriële additieven zoals bewaarmiddelen etc.
Ik heb mij gebaseerd op de labels van industriële pakjes,
zakjes en potjes, om de basissamenstelling van een
bepaalde mix te noteren. Zonder de E-nummers van de
additieven uiteraard…
Ik gebruik meestal gelijke hoeveelheden van de diverse
ingrediënten in een mix, maar dat hoeft niet. Bij sommige
mengelingen, waar het écht nodig is, staan wel de
verhoudingen erbij vermeld. Als er zaden, peultjes of
korrels in een recept staan, dan worden die best kort
geroosterd in een droge pan en dan tot poeder vermalen
in een koffiemolentje.
Op deze pagina vind je een selectie van kruiden- en
specerijenmengsels, waarmee je zelf moet
experimenteren, zowel in onderlinge verhoudingen als in
samenstelling. De ene currymix is immers de andere niet.
Klik op volgende link en lees ook alles wat je moet weten
over het zelf maken van een kruidentuiltje.