vanillesuiker
vanillestokjes
geraffineerde suiker
We zijn het zo gewoon om zakjes vanillesuiker in ons
winkelkarretje te kieperen, dat we er zelfs niet bij stilstaan
wàt we kopen. Suiker ja, maar de vanillegeur en smaak
komt vaak van synthetische vanilline en niét van het
vanillestokje met de natuurlijke vanilline.
Goedkoper is het niet, maar je kan vanillesuiker perfect
zelf maken. Je mag rekenen op één vanillestokje per 250
gram suiker. Meestal wordt de witte geraffineerde suiker
gebruikt, maar ik heb wel recepten gezien waarin bruine
suiker (cassonade) gebruikt wordt.
De vanillestokjes zijn eigenlijk de bessen van een soort
orchidee. Ze worden langzaam gedroogd en
gefermenteerd tot ze eruit zien zoals we ze kennen. De
Bourbonvanille is de beste maar ook de duurste. De
productie is beperkt en de vraag groot. Tot mijn opperste
verbazing blijkt ondermeer Coca Cola een grote opkoper
te zijn van de échte vanillestokjes.
Er zijn twee methoden om uit te kiezen. Ofwel snijd je het
stokje open, schraapt de zaadjes eruit en meng die met de
suiker. Doe dit alles in een goed afsluitbare pot samen met
het stokje en wacht een maandje tot de suiker de geur en de
smaak opgenomen heeft. Het potje moet je in die wachttijd
wel herhaaldelijk omschudden.
En andere werkwijze is dat je suiker en de vanillestokjes
gewoon in de blender doet. Giet door een fijne zeef en mix
het residu opnieuw. Herhaal dit proces tot je geen residu mee
hebt. De rest blijft hetzelfde: wachten en schudden!