ingelegde rodekoolsalade
ingrediënten - info
rodekool
fijne kristalsuiker
uien
appelazijn
peperbolletjes
Mijn schoonbroer blijkt een bron aan inspiratie voor het
bereiden van oude, lang vergeten recepten. Als je
ingelegde of ingemaakte rodekool opzoekt met Google,
dan krijg je tientallen resultaten, maar vrijwel geen enkel
recept zoals dit. De rodekool wordt hier rauw verwerkt en
niet gesteriliseerd.
Je gebruikt deze ingelegde rodekool als bijgerecht, vooral
bij vlees of kip. In sommige Oost-Europese landen is dit,
in combinatie met wittekoolsalade zowat de standaard
garnituur van de meeste vleesschotels. Je kan er evenwel
andere toepassingen voor verzinnen, zoals
rodekoolsalade als onderdeel van een uitgebreidere
maaltijdsalade.
Afwerking. Het gerecht is klaar wanneer alle ui uit de
bereiding verdwenen is. Is dit niet het geval, leg er dan
opnieuw het bord met gewicht bovenop en wacht nog een
week of langer. Zijn de uien opgelost, schep dan de
rodekoolsalade met de azijn in glazen bokalen en sluit die
goed af. Probeer daarbij om zo weinig mogelijk ruimte voor
lucht te laten.
Bewaar de bokalen op een koele donkere plaats. Bij gebruik
zeef je de rodekoolsalade vooraleer ze aan je tafelgenoten
aan te bieden als bijgerecht of als onderdeel van een
uitgebreidere salade.
Voorbereiding. Snijd de rodekool in zeer fijne reepjes met de
mandoline of in een keukenrobot. Snijd een paar zoete uien in
halvemaantjes. Kneus een paar eetlepels zwarte
peperbolletjes.
Bereiding. Neem een grote inox emmer. Een grote soepketel
kan eventueel ook dienen. Leg op de bodem ervan een laag
van 2 centimeter dik met rodekool. Bedek deze laag volledig
met gesneden ui. Strooi er een paar eetlepels suiker en wat
peperbolletjes overheen. Overgiet met kokende appelazijn tot
alles ondergedompeld is.
Herhaal dit proces met meerdere lagen, tot alle ingrediënten
opgebruikt zijn. De toplaag moet rodekool zijn. Die laatste laag
moet volledig ondergedompeld zijn in azijn, zodat de kool
geen rechtstreeks contact heeft met de lucht.
Leg een groot bord op de emmer. Zet daarop een zwaar
gewicht, in plasticfolie gewikkeld vanwege het contact met de
azijn. Zet de emmer droog en koel weg op een donkere
plaats. Laat minstens 2 weken onaangeroerd staan. Neem
dan een lange pollepel of schuimspaan en roer de bereiding
om.
Kruimelpad
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.