ingelegde rodekoolsalade

ingelegde rodekoolsalade

ingrediënten - info rodekool fijne kristalsuiker
uien appelazijn peperbolletjes
Mijn schoonbroer blijkt een bron aan inspiratie voor het bereiden van oude, lang vergeten recepten. Als je ingelegde of ingemaakte rodekool opzoekt met Google, dan krijg je tientallen resultaten, maar vrijwel geen enkel recept zoals dit. De rodekool wordt hier rauw verwerkt en niet gesteriliseerd. Je gebruikt deze ingelegde rodekool als bijgerecht, vooral bij vlees of kip. In sommige Oost-Europese landen is dit, in combinatie met wittekoolsalade zowat de standaard garnituur van de meeste vleesschotels. Je kan er evenwel andere toepassingen voor verzinnen, zoals rodekoolsalade als onderdeel van een uitgebreidere maaltijdsalade.
Afwerking. Het gerecht is klaar wanneer alle ui uit de bereiding verdwenen is. Is dit niet het geval, leg er dan opnieuw het bord met gewicht bovenop en wacht nog een week of langer. Zijn de uien opgelost, schep dan de rodekoolsalade met de azijn in glazen bokalen en sluit die goed af. Probeer daarbij om zo weinig mogelijk ruimte voor lucht te laten. Bewaar de bokalen op een koele donkere plaats. Bij gebruik zeef je de rodekoolsalade vooraleer ze aan je tafelgenoten aan te bieden als bijgerecht of als onderdeel van een uitgebreidere salade.
Voorbereiding. Snijd de rodekool in zeer fijne reepjes met de mandoline of in een keukenrobot. Snijd een paar zoete uien in halvemaantjes. Kneus een paar eetlepels zwarte peperbolletjes. Bereiding. Neem een grote inox emmer. Een grote soepketel kan eventueel ook dienen. Leg op de bodem ervan een laag van 2 centimeter dik met rodekool. Bedek deze laag volledig met gesneden ui. Strooi er een paar eetlepels suiker en wat peperbolletjes overheen. Overgiet met kokende appelazijn tot alles ondergedompeld is. Herhaal dit proces met meerdere lagen, tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. De toplaag moet rodekool zijn. Die laatste laag moet volledig ondergedompeld zijn in azijn, zodat de kool geen rechtstreeks contact heeft met de lucht. Leg een groot bord op de emmer. Zet daarop een zwaar gewicht, in plasticfolie gewikkeld vanwege het contact met de azijn. Zet de emmer droog en koel weg op een donkere plaats. Laat minstens 2 weken onaangeroerd staan. Neem dan een lange pollepel of schuimspaan en roer de bereiding om.
Creatief Koken de              passie kookvurige

ingelegde

rodekoolsalade

bereiding
receptfiche receptfiche
Mijn schoonbroer blijkt een bron aan inspiratie voor het bereiden van oude, lang vergeten recepten. Als je ingelegde of ingemaakte rodekool opzoekt met Google, dan krijg je tientallen resultaten, maar vrijwel geen enkel recept zoals dit. De rodekool wordt hier rauw verwerkt en niet gesteriliseerd. Je gebruikt deze ingelegde rodekool als bijgerecht, vooral bij vlees of kip. In sommige Oost-Europese landen is dit, in combinatie met wittekoolsalade zowat de standaard garnituur van de meeste vleesschotels. Je kan er evenwel andere toepassingen voor verzinnen, zoals rodekoolsalade als onderdeel van een uitgebreidere maaltijdsalade.
Afwerking. Het gerecht is klaar wanneer alle ui uit de bereiding verdwenen is. Is dit niet het geval, leg er dan opnieuw het bord met gewicht bovenop en wacht nog een week of langer. Zijn de uien opgelost, schep dan de rodekoolsalade met de azijn in glazen bokalen en sluit die goed af. Probeer daarbij om zo weinig mogelijk ruimte voor lucht te laten. Bewaar de bokalen op een koele donkere plaats. Bij gebruik zeef je de rodekoolsalade vooraleer ze aan je tafelgenoten aan te bieden als bijgerecht of als onderdeel van een uitgebreidere salade.
ingelegde rodekoolsalade ingrediënten
ingrediënten - info rodekool fijne kristalsuiker
uien appelazijn peperbolletjes
Voorbereiding. Snijd de rodekool in zeer fijne reepjes met de mandoline of in een keukenrobot. Snijd een paar zoete uien in halvemaantjes. Kneus een paar eetlepels zwarte peperbolletjes. Bereiding. Neem een grote inox emmer. Een grote soepketel kan eventueel ook dienen. Leg op de bodem ervan een laag van 2 centimeter dik met rodekool. Bedek deze laag volledig met gesneden ui. Strooi er een paar eetlepels suiker en wat peperbolletjes overheen. Overgiet met kokende appelazijn tot alles ondergedompeld is. Herhaal dit proces met meerdere lagen, tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. De toplaag moet rodekool zijn. Die laatste laag moet volledig ondergedompeld zijn in azijn, zodat de kool geen rechtstreeks contact heeft met de lucht. Leg een groot bord op de emmer. Zet daarop een zwaar gewicht, in plasticfolie gewikkeld vanwege het contact met de azijn. Zet de emmer droog en koel weg op een donkere plaats. Laat minstens 2 weken onaangeroerd staan. Neem dan een lange pollepel of schuimspaan en roer de bereiding om.
de              passie Creatief Koken kookvurige