ingrediënten - info
Basisingrediënten:
rauwe mosselen
zakje mosselkruiden
ui
selder
knoflook
boter
Kookmateriaal:
individuele mosselpotjes
Toegevoegde ingredienten
volgens recept:
witte wijn
peterselie
room
citroensap
dille
venkel
pastis
peper & zout
Cognac
gerookte zalm
mosterd
bieslook
spekjes
zure room
kokosmelk
currypasta of -poeder
koriander
biolimoen
bastaardsuiker
bindmiddel
Basisbereiding: snijd de groenten fijn en fruit ze in boter. Giet
er een kleine hoeveelheid water bij. Meng met een zakje
mosselkruiden. Breng aan de kook. Giet de mosseltjes in de
pot en laat ze onder deksel garen. Dat duurt slechts een paar
minuutjes. Schud de pot goed om na een minuutje of twee.
Als er hevige stoom onder het deksel ontsnapt, controleer dan
of de mosselen opengegaan zijn.
Mosseltjes met witte wijn
De basisbereiding, maar het water vervangen door witte wijn.
Mosseltjes met knoflook en room
De basisbereiding maar extra veel knoflook gebruiken. Schep
de mosselen uit de pot en hou ze warm. Zeef de saus en laat
inkoken met de room. Bind indien nodig. Schep de mosselen
in de mosselpotten en giet er de saus over. Afwerken met
gesneden peterselie.
Mosseltjes met pastis (of ouzo)
Vervang in de basisbereiding de selder door gesnipperde
venkel. Voeg aan het water een flinke scheut pastis toe. Giet
een glas opgewarmde room over de gekookte mosselen en
gesnipperde dille. Schep om.
Mosseltjes met mosterd en room
Maak een saus van in boter gefruite gesnipperde ui, bieslook
en peterselie. Breng op smaak met met peper en zout en
bevochtig met cognac. Voeg room toe, laat inkoken en bind
met mosterd. Kook de mosselen in witte wijn giet er de saus
over en schep om.
Mosseltjes met gerookte zalm
Zelfde bereiding van ‘mosseltjes met knoflook en room’, maar
met normale hoeveelheid knoflook en op het einde voor het
opdienen in reepjes gesneden gerookte zalm onder de
mosselen scheppen.
Ardense mosseltjes
Basisbereiding met toevoeging van een glas witte wijn.
Spekjes krokant bakken en uitlekken. Na het garen in de pot
zure room en spekjes toevoegen en omscheppen. Afwerken
met gesnipperde peterselie.
Mosselen met kokosmelk en curry
In een wokpan de currypasta vermengen met kokosmelk, een
schep bastaardsuiker toevoegen en aan de kook brengen. De
mosselen toevoegen en onder deksel garen. In soepkommen
opdienen en afwerken met gesnipperde koriander en geraspte
schil van biolimoen.
mosseltjes op verschillende wijze
Tijdens een reis naar Bretagne en Normandië in Frankrijk,
jàren geleden, maakten we kennis met de bouchot
mosseltjes.
Tot onze verbazing werden die in veel restaurants op zéér
uiteenlopende wijze aangeboden. Soms wel met een halve
menukaart vol keuze-mogelijkheden.
Op deze pagina een aanzet en slechts een beperkte
selectie van voorbeelden, om zelf aan de slag te gaan met
creatieve stijloefeningen op het thema ‘mosselen
bereiden op een originele manier’.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.