zure room
witte wijn
spinazie
kerstomaatjes
olijfolie
peterselie
bosuitjes
grof zout
vloeiende bloem
ingrediënten - info
pieterman
witte kool
boter
ui
prei
selder
peper & zout
nootmuskaat
De stoemp: kuis en snijd de witte kool fijn. Stoom de kool een
tiental minuutjes. Stoof de kool verder tot gaar in een diepe
kookpot met een klont boter, samen met gesneden ui, prei en
selder. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Bewerk met de
aardappelstamper tot stoemp. Meng met zure room en een
scheut witte wijn.
Bak de rauwe, gewassen spinazie in boter en giet het vocht
af. Meng met de stoemp.
pieterman met koolstoemp en kerstomaatjes
Tomaatjes: pof de tomaatjes in een hete pan besproeid met
olijfolie. Leg een beetje gehakte peterselie bij de tomaatjes.
Werk af met gesnipperde bosuitjes en grof zeezout.
Saus: maak een roux van vloeiende bloem en boter. Leng
aan tot bechamel met visbouillon en wijn. Meng met een paar
eetlepels zure room.
Pieterman: bestuif de gekuiste vis met vloeiende bloem en
bak in een tiental minuutjes gaar in een hete pan met boter.
Kruid met een viskruidenmix of peper en zout.
De pieterman leeft aan onze kustlijn. Het beestje verstopt
zich in het zand aan het strand. Wie er per ongeluk met
blote voeten op trapt, zal het geweten hebben. De steek is
bijzonder pijnlijk.
Op tafel is het visje een ware delicatesse. Met z’n vaste
vlees laat het zich gemakkelijk bakken in de pan.
Op het bord: verdeel de gegrilde groenten over de borden.
Schik er de visspiesjes en rösti bij en werk af met takjes verse
koriander en eventueel een schijfje citroen of limoen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.