garnaaltjes
gerookte zalm
peterselie
lompviseitjes
waterkers
hollandaisesaus
aspergecocktail op zijn Vlaams
ingrediënten - info
witte asperges
eitjes
culinaire room
boter
peper en zout
Alle ingrediënten zijn aanwezig om een klassieke Vlaamse
aspergeschotel te maken. Hier worden ze verwerkt in een
versie bedoeld als voorgerechtje in een feestelijk menu.
In het bord. Hier wordt gekozen voor het sombrero-type.
Begin met een bodem gesnipperde gerookte zalm. Schep
daarop een roereitje en kruid dit bij met peper en zout. Zet een
paar aspergepunten tegen de rand van het bord. Schep een
soeplepel hollandaise tegen de asperges aan. Leg daarop een
koffielepeltje lompviseitjes, of voor wie het zich kan
veroorloven: echte kaviaar.
Leg daarnaast een paar lepels gepelde garnaaltjes. Werk af
met plukjes peterselie en wat waterkers. Je kan er nog een
schijfje citroen of bloedsinaasappel aan toevoegen indien
gewenst.
Schil de witte asperges zeer grondig om alle draden te
verwijderen. Stoom ze gaar in een minuutje of zeven. Snijd de
punten eraf op een vijftal centimeter lengte. Bewaar de punten
en verwerk de rest later in, bijvoorbeeld een aspergesoepje.
Maak een hollandaisesaus. Maak een roereitje met een
scheutje room, zodat het heerlijk smeuïg is. Pluk en was een
paar sprietjes waterkers en een paar plukjes peterselie.
Daarmee is de voorbereiding klaar, tenzij je de moeite neemt
om een portie grijze garnaaltjes met de hand te pellen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.