kurkuma
visbouillon
peper en zout
tomatenpuree
room
boter
kabeljauw
geroosterde uitjes
bieslook
peterselie
ingrediënten - info
flespompoen
uien
knoflook
1 kg mosselen
witte wijn
mosselkruiden
aardappelen
currypoeder
Schil een flespompoen (butternut) en snijd het vruchtvlees in
blokken. Bewaar een paar stukken pompoen voor de
afwerking. Stoom de pompoenblokken gaar in 20 minuten.
Snijd een tweetal zoete uien in halvemaantjes. Pel een paar
knoflookteentjes en druk ze door de knoflookpers. Fruit beiden
samen tot de uien glazig worden.
Giet een glas witte wijn in een mosselpot. Meng met een paar
eetlepels mosselkruiden. Kuis en spoel de mosselen. Kook
ze onder deksel gaar in een vijftal minuutjes op hoog vuur.
Controleer dan of ze voldoende open zijn.
Laat even afkoelen en verwijder de mosseltjes uit hun schelp.
De gesloten mosselen werp je uiteraard weg. Je kan een paar
mooie exemplaren bewaren voor de afwerking op het bord.
Dat was ik hier dus (op foto te zien) vergeten…
Schep alle vorige ingrediënten, pompoen, ui met knoflook,
mosseltjes en hun kookvocht in een thermoblender of een
gewone keukenrobot. Doe er voor de binding, een tweetal
gekookte aardappelen bij. Giet er wat visbouillon bij tot alles
ondergedompeld is.
Voeg smaak toe: een paar eetlepels currypoeder, evenveel
kurkuma voor de kleur, een paar eetlepels tomatenpuree,
peper en zout. De currysmaak mag niet overwegen maar moet
wel subtiel aanwezig zijn. Je kan beter de afgewerkte soep
nog wat meer kruiding geven.
mossel-pompoensoep met gebakken kabeljauw
Sluit het deksel en zet de blender op de hoogste stand en
indien mogelijk, op 85°C. Laat een paar minuutjes mixen tot je
een dikke, gladde, homogene soep hebt. Controleer de
kruiding.
Voeg een flesje culinaire room toe en meng goed.
Sluit het deksel van de thermoblender weer. Houd de soep
warm op 85°C tot het moment van opdienen.
Snijd de bewaarde stukken pompoen in kleine
dobbelsteentjes. Gaar ze afgedekt een minuutje in de
microgolfoven op de hoogste stand. Laat even uitdampen en
bak ze dan in een pannetje met bruisende boter tot ze
karamelliseren. Zet het pannetje even aan de kant.
Dep de kabeljauw goed droog en kruid met peper en zout.
Bestuif de moten met vloeiende bloem. Verwarm een flinke
klont boter tot ze bruist maar niet kleurt. Gebruik een
antikleefpan.
Leg de vis in de hete boter en bak de moten ongeveer 3 tot 4
minuten zonder te verplaatsen. Draai de vis dan voorzichtig
om met een spatel en bak net zolang aan de andere kant.
Schep een paar eetlepels droge geroosterde uitjes bij de vis
en laat die warm en zacht worden.
Op het bord. Een spiegel pompoensaus met daarop een
tweetal vismoten. Decoreer met mosseltjes (als je die
bewaard hebt), gebakken pompoenblokjes, gebakken
gedroogde uitjes, gesnipperd bieslook en gehakte peterselie.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.