rode uien
gedroogde reeham
kerstomaatjes
mozzarella in sneetjes
prei
peterselie
zure room
mascarpone
augurkjes uit bokaal
gedroogde cranberries
roze harissa
tomatenpuree
ingrediënten - info
hertenburgers
zoete aardappel
wortelen
kastanjemeel
amandelmeel
eieren
cheddar
tomatenpuree
peper en zout
olijfoliespray
De rösti. Schil zoete aardappelen en wortelen in een
verhouding van 2/3 – 1/3. Steek de fijne rasp in de
keukenrobot en rasp beiden samen. Schep de rasp in een
neteldoek en druk er zoveel als mogelijk het vocht uit.
Meng tot een stevig deeg met een losgeklopt ei, een paar
eetlepels kastanjemeel en evenveel amandelmeel. Meng met
een paar eetlepels tomatenpuree. Kruid met peper en zout.
Neem een antikleefpannetje waarvan het middenvlak
ongeveer even groot is als dat van de borden van je servies
die je gaat gebruiken. Bestuif het pannetje met olijfoliespray.
Schep er deeg in een druk dit aan tot een koek van een
centimeter dik. Laat ongeveer een kwartiertje bakken op
middelhoog vuur.
Wacht tot de bovenkant van de koek droog is en je hem kan
losschudden van de bodem van het pannetje. Leg een kleiner
bord bovenop de koek en draai de pan om. Schuif de koek met
de keerzijde naar beneden terug in het pannetje. Bak opnieuw
een tiental minuutjes op middelhoog vuur.
Herhaal de truuk met het tweede bord en schuif de rösti op het
bord dat je verder gaat gebruiken aan tafel. Dat moet wel
voorverwarmd zijn.
Andere voorbereidingen. Terwijl de röstis gebakken worden,
kan je de rest van de bereidingen klaarmaken. Pof een
handvol kerstomaatjes tot ze barsten in een droge pan op
hoog vuur. Zet warm weg. Schil en snijd een rode ui per
tafelgenoot in schijven. Bak die in een beetje olijfolie tot ze
bijna karamelliseren. Zet warm weg. Snipper een paar
sneetjes gedroogde reeham. Snijd een stuk preiwit in zeer
dunne reepjes en knip die in een fijne brunoise.
Bak de hertenburgers tot er geen bloed meer uitloopt als je
er een spiesje insteekt. Kruid met peper en zout en zet
afgedekt warm weg. Bak een spiegeleitje per tafelgenoot, net
voor het opdienen.
De opbouw. Zet de ovengrill aan. Bestrooi het bord met de
rösti met geraspte cheddar. Leg in een midden een hoopje
gekaramelliseerde ui en daarop een hertenburger.
Leg bovenop de burger een schijfje mozzarella. Zet de borden
kort onder de grill tot de kaas over de burger plooit.
De afwerking. Werk de borden af met een spiegeleitje op de
burger en daarrond verspreid gesnipperd preiwit, gesnipperde
reeham en een paar plukjes peterselie. Dien op met het sausje
dat je vooraf gemaakt en in de frigo bewaard hebt.
De saus. Neem gelijke hoeveelheden mascarpone en zure
room en meng goed. Voeg toe en meng goed: fijngehakte
ingemaakte augurkjes met een paar eetlepels van het sap uit
het bokaaltje, gesnipperde gedroogde cranberries, een
mespuntje roze harissa, een eetlepel tomatenpuree.
De koude saus kan je aan tafel op je warme rösti scheppen.
Ze zal mooi openvloeien en haar smaken optimaal vrijgeven.
hertenburger met rösti van zoete aardappel
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.