lamsbout in de oven met ratatouille
ingrediënten - info
lamsbout
knoflook
olijfolie
Leg in een ovenschotel een paar takjes tijm en rozemarijn,
samen met een halve bol gepelde en geplette
knoflookteentjes. Giet een laagje olijfolie in de schotel.
Pel de andere halve bol knoflookteentjes en snijd ze verticaal
in twee. Pikeer de bout ermee. Maak met een scherp mes
diepe inkepingen in het vlees en steek daarin een stukje
knoflook. Duw het stevig aan, zodat het volledig verdwijnt in
het vlees. Herhaal dit tot alle knoflook gebruikt is.
Leg de bout in de ovenschotel en overgiet rijkelijk met olijfolie.
Kruid met peper en zout. Zet de schotel 45 minuten
onafgedekt in een voorverwarmde oven op 185°C en op
heteluchtstand.
Keer de bout volledig om in het braadvocht. Giet er nu een
half glas water bij en dek af. Zet de schotel 30 minuten op
185°C, deze keer zonder hetelucht. Zet de oven na dat half
uur gewoon uit maar laat de schotel in de oven staan tot de
temperatuur gedaald is tot 85°C. Houd op die temperatuur
warm tot op het moment van opdienen.
Snijd de bout in individuele porties en serveer met
bijgerechten, bijvoorbeeld zoals hier met een ratatouille.
Deze lamsbout van ongeveer 1,2 kg werd klaargemaakt
met een methode die wat weg heeft van ‘slowcooking’. Het
resultaat is een ongelooflijk mals stuk vlees met ongeveer
dezelfde textuur als zou je het bereid hebben in een
slowcooker. Het heeft een krokante korst maar is binnenin
bloedloos rosé.
Kruimelpad
Selectie
Gerelateerde recepten