boter
tijm
rozemarijn
laurier
maïszetmeel
wildfond
kerstbier
truffelschaafsel
olijfoliespray
peper en zout
salmis van fazant
ingrediënten - info
volledige fazant
kippenlevertjes
ontbijtspek
champignons
truffelpoeder
sjalotjes
wortelen
knoflook
Salmis is de afkorting van ‘salmigondis’, vrij vertaald een
‘mengelmoesje’. In de oude Franse keuken werd het
gebruikt om een allegaartje van verschillende
vleessoorten in een saus te benoemen. Thans staat het
synoniem voor een wildschotel, waarbij het vlees eerst
half gebraden wordt. Daarna laat men het verder garen in
een saus. Hier een klassiek voorbeeld met fazant.
Bak schoongemaakte en gesneden champignons in een
beetje olie. Kruid met peper en truffelpoeder. Schep ze uit de
pan en zet ze warm weg.
Haal de stukken fazant uit de saus en bind die met zetmeel
opgelost in water. Voeg de fazant opnieuw toe, samen met de
gebakken champignons en de spekjes. Houd de pot warm tot
het opdienen. Werk af op het bord met truffelschaafsel.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de braadslede in met
olijfolie. Leg er de volledige fazant in. Bestuif die met
olijfoliespray. Bedek de bovenkant met lapjes ontbijtspek. Plaats
de braadslede een half uur in de oven.
Haal de gebakken speklapjes van de fazant, snijd ze in reepjes
en bewaar ze. Versnijd de fazant, die nog niet volledig gaar zal
zijn. Haal de poten eraf. Snijd de borst in de lengte middendoor
en verwijder het karkas. Verwijder ook het vel. Houd het vlees
afgedekt warm. Hak het karkas in stukken.
Snijd wortelen, sjalotten en teentjes knoflook in mirepoix, dat
zijn zeer kleine blokjes. Stoof de groenten heel zachtjes even
aan in boter. Kruid met peper, zout, tijm, rozemarijn en een paar
laurierblaadjes.
Giet de helft van de wildfond over de groenten en laat
sudderen. Hak de kippenlevers fijn. Doe die bij de gestoofde
groenten, samen met het afval van de fazant. Giet er ook de
rest van de wildfond bij en laat een kwartiertje sudderen. Giet
er een flesje kerstbier bij, roer goed om en laat nog een paar
minuten sudderen.
Zeef de bereiding in een andere kookpot. Leg er de stukken
fazant bij en laat minstens een half uurtje sudderen op laag vuur
tegen het kookpunt aan.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.