rozemarijn
peper en zout
olijfolie
rode wijn
lamsfond
laurier
bladpeterselie
maïszetmeel
ingrediënten - info
ontbeende lamsschouder
knoflook
rode uien
wortelen
tijm
honing-whisky
balsamico
lamsschouder uit de oven met whisky-honingsaus
Haal het lam vroeg genoeg uit de koelkast, zodat het op
kamertemperatuur kan komen. Maak met een scherp mes
inkervingen in het vlees. Pikeer met gepelde knoflookteentjes.
Snijd een paar geschilde rode uien op halvemaantjes. Schil en
laat de wortelen in de volle lengte. Pel een volledige bol
knoflookteentjes en kneus ze.
Giet flink wat olijfolie in een braadslee. Verdeel de uien,
wortelen en knoflookteentjes over de bodem. Leg er takjes
tijm en rozemarijn bij en een paar blaadjes laurier. Leg de
lamsschouder er in het midden bovenop. Giet er wat olijfolie
overheen.
Zet de braadslee 15 minuten onafgedekt in een
voorverwarmde oven op 220°C. Haal ze er dan voorzichtig uit
met ovenwanten. Giet er ongeveer een kwart fles rode wijn bij
en een gelijke hoeveelheid lamsfond. Draai het stuk vlees een
keertje helemaal om en bestrooi de bovenkant met gedroogde
tijm, rozemarijn, peper en zout.
Dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet ze terug in de
oven en verlaag de temperatuur naar 120°C. Laat 2 tot 3 uur
staan, afhankelijk van het gewicht van de lamsschouder en
controleer dan de garing. Als je het vlees vlotjes kan
lostrekken met twee vorken, zit het goed. Haal het vlees uit de
braadslee en dek het af. Laat het een tiental minuutjes
nagaren.
Haal de groenten uit het braadvocht en zet ze warm weg.
Zeef het braadvocht. Breng het in een pannetje aan de
kook en voeg een glas rode balsamico en een glas
whisky met honing toe. Laat inkoken. Bind de saus,
bijvoorbeeld met maïszetmeel opgelost in wat water.
Op het bord. Versnijd het vlees net voor het opdienen in
dikke plakken. Serveer met wat van de worteltjes, ui en
een gekookte aardappel. Werk af met een paar lepels
van de saus en enkele plukjes bladpeterselie.
In dit recept werd een Jack
Daniel’s gebruikt voor de saus,
maar gelijksoortige producten zijn
even goed.