witte wijn
visfond
room
maïszetmeel
zonnevis
vloeiende bloem
olijfolie
peterselie
bloedzurkel
ingrediënten - info
aardappelen
lamsoor
sjalotjes
boter
nootmuskaat
peper en zout
karnemelk
zonnevis met lamsoor
Karnemelkpuree met lamsoor. Schil en kook bloemige
aardappelen gaar. Was de lamsoor grondig en verwijder de
harde steeltjes. Hak de blaadjes in grove stukken. Hak een
paar sjalotjes fijn. De verhouding tussen aardappelen en
lamsoor in de puree bepaal je zelf. Fruit de gehakte sjalot in
wat boter. Voeg na een minuutje de lamsoor toe en roerbak tot
de blaadjes gebakken, maar nog krokant zijn.
Doe de gekookte aardappelen samen met de bereiding van
sjalot en lamsoor in de keukenrobot. Kruid met peper,
nootmuskaat en niet teveel zout. Zet de robot aan en voeg
met scheutjes karnemelk en een glaasje witte wijn toe, tot de
puree de juiste dikte heeft. Je kan deze puree uiteraard ook in
een gewone kookpot maken.
Lamsoorsaus. Breng een halve liter visfond aan de kook.
Voeg een ruime portie lamsoor toe en laat doorkoken. Giet er
een glas witte wijn bij en kruid met peper en een beetje zout.
Zet de staafmixer in de pot en pureer tot alle blaadjes
verdwenen zijn. Voeg al roerend scheutjes room toe. Niet te
veel, want de mooie groene kleur moet blijven overheersen.
Breng de saus aan de kook. Bind ze met mäiszetmeel.
Gewokte lamsoor. Was en ontsteel een derde portie lamsoor.
Dep ze goed droog met keukenpapier of in een propere
keukenhanddoek. Laat boter bruisen in een pan en roerbak de
lamsoor tot de blaadjes krokant maar niet te slap zijn. Kruid
met peper.
Als je aan een nietsvermoedende jobstudent in een
warenhuis vraagt naar ‘lamsoor’, is de kans groot dat je
doorverwezen wordt naar de beenhouwerij-afdeling.
Meer kans om het te vinden, heb je bij de visproducten.
Deze zeegroente is alleszins een toppertje op je bord.
Beperkt verkrijgbaar en dus snel iets mee doen in de
maanden mei en juni. Hier een combinatie van drie
bereidingswijzen: als karnemelkpuree, als saus en
gewoon geroerbakt.
Gebakken zonnevis. Was en droog de stukken zonnevis.
Bestuif ze met vloeiende bloem. Kruid met peper en zout. Laat
de helft boter met evenveel olijfolie bruisen in de vispan. Bak
de zonnevis zonder omkeren 4 minuten aan elke kant. Dan
nog één minuutje extra aan elke kant.
Op het bord. Een spiegel van lamsoorsaus met een torentje
lamsoorpuree. Daarop wat gefrituurde peterselie en een
blaadje bloedzurkel. Daarnaast één of twee stukken vis en
helemaal rechts de gewokte lamsoor.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.