kastanje-
champignons
uien
peterselie
salie
zomertruffel
truffelpoeder
(facultatief)
zure room
volle room
maïszetmeel
varkenshaasje in champignonroomsaus met truffel
ingrediënten - info
varkenshaasje
olijfolie
peper en zout
verse tijm
verse rozemarijn
knoflook
Het varkenshaasje
Halveer het varkenshaasje. Schroei het rondom dicht in een
hete pan met olijfolie. Kruid met peper en zout.
Neem een ovenschotel, net groot genoeg om het vlees erin te
leggen. Overgiet het vlees met olijfolie. Leg in de schotel,
naast het vlees: takjes verse tijm en rozemarijn, geplette
knoflookteentjes.
Zet de schotel 45 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C, op hete luchtstand. Keer het vlees in die tijd een paar
keer om in de ovenschotel.
Haal de schotel uit de oven, dek af en laat minstens 10
minuten rusten op kamertemperatuur.
De saus
Was en kuis een bakje kastanjechampignons. Snijd ze op
schijfjes. Hak een geschilde ui en een paar knoflookteentjes
fijn. Hak een handvol verse peterselie. Rits een paar takjes
verse rozemarijn en tijm. Hak ze fijn, samen met een tiental
blaadjes salie. Laat een bokaaltje ingelegde geschaafde
zomertruffel op olie uitlekken. Bewaar de olie als je geen
truffelpoeder hebt.
Bak de uien en het knoflook in een beetje olijfolie. Voeg net
voor ze beginnen te karamelliseren, de gesneden
champignons en de helft van de uitgelekte stukjes truffel toe.
Voeg de gehakte kruidenmix van rozemarijn, tijm en salie toe.
Kruid bij met peper, zout en indien voorhanden, truffelpoeder.
Heb je geen truffelpoeder, vervang dan de olijfolie, eerder in
dit recept, door de olie uit het bokaaltje van de opgelegde
truffel. Laat de bereiding even bakken tot de champignons
kleuren.
Voeg nu een potje zure room en een potje volle room toe.
Meng goed en laat even inkoken. Breng de saus op de
gewenste dikte met een beetje maïszetmeel opgelost in water.
Afwerking
Giet de saus in een schotel en leg er de voorgesneden
varkenshaas in. Werk af met de rest van de geschaafde truffel.
Schep de bereiding op borden en werk af met gehakte
peterselie. Dien op met gekookte nieuwe aardappeltjes in de
pel of een andere aardappelbereiding naar keuze.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.