vanillesuiker
vanille-essence
maïzena
melk
bloemsuiker
herfstfruit
amandelschilfers
appelsap
gelatineblaadjes
slagroom
herfsttaart met verse vijgen
ingrediënten - info
boter
patisseriebloem
kruimeldeegbodem
verse vijgen
marsalawijn
rozijnen
amandelpoeder
eieren
kristalsuiker
Let wel op: dit eimengsel mag niet doorkoken, anders schift
het. Giet de banketbakkersroom in de taartvorm en strooi er
royaal bloemsuiker overheen. Laat afkoelen.
Het fruit. Verwijder de steeltjes en vierendeel de vijgen. Schik
met in een mooi patroon op de taart. Decoreer verder met wat
rood herfstfruit en geroosterde amandelschilfers.
Afdekgelei. Breng 50 cl appelsap aan de kook met 100 g
kristalsuiker en laat even inkoken. Week 4 blaadjes gelatine,
knijp ze uit en meng af het vuur met het gezoete appelsap.
Laat afkoelen tot lauw en giet de afdekgelei dan gelijkmatig
over de vijgen.
Afwerking. Laat de taart volledig afkoelen in de frigo. Je kan
de taart afwerken met toefjes slagroom, maar het hoeft niet.
De taartbodem. Borstel een siliconen taartbakvorm in met
zachte boter. Bestuif met wat patisseriebloem. Maak zelf het
kruimeldeeg, of gebruik een kant-en-klaar exemplaar. Leg het
in de taartvorm en druk de randen aan. Prik met een vork
gaatjes in het deeg.
Bedek het deeg met op maat gesneden bakpapier. Vul de vorm
tot de rand met droge witte bonen of een andere steunvulling.
Bak de taartbodem 20 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C op de heteluchtstand. Verwijder de steunvulling en het
bakpapier. Zet de taart nog 15 minuten terug in de oven, maar
let erop dat het deeg niet teveel doorbakken wordt.
Vijgencompote. Snijd een twintigtal verse vijgen in vier, schep
ze in een steelpannetje en giet er een groot glas marsalawijn bij
en 100 g rozijntjes. Laat een twintigtal minuutjes sudderen en
zet er dan de staafmixer in. Schep er 100 g amandelpoeder bij
en meng goed. Smeer de compote gelijkmatig uit over de
taartbodem.
Banketbakkersroom. Klop met een garde 4 eidooiers met 100
g kristalsuiker tot een witschuimige massa. Klop er 50 g
maïzena onder en een paar druppels vanille-essence.
Giet 50 cl melk in een steelpannetje. Voeg 25 g vanillesuiker
toe. Breng aan de kook en zet het vuur af. Voeg een beetje
warme melk bij de ruban en roer los. Giet deze bereiding in een
straaltje en al roerend bij de rest van de melk. Zet het vuur op
lage stand en blijf roeren tot een dikke pudding ontstaat.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.