Zorg voor melk, boter en een ei op kamertemperatuur. Weeg
alle ingrediënten zorgvuldig af. Zeef de bloem. Brokkel de
verse gist in een maatbeker en schenk er de juiste
hoeveelheid melk bij. Roer het mengsel met een garde, zodat
de gist oplost in de melk. Schenk de melk met de opgeloste
gist bij de bloem en meng alles met de garde.
smoutebollen
ingrediënten - info
25 g boter
25 cl melk
15 g verse gist
Smelt de boter. Scheid het eiwit en de dooier. Meng de dooier
en de gesmolten boter onder het beslag van bloem en melk.
Klop het eiwit tot een stevig schuim. Spatel het eiwitschuim
onder het beslag. Als het beslag te vast is, mag je nog een
scheutje melk toevoegen.
Strooi een snuif zout in het beslag. Verhit de friteuse op 180
tot 190°C.
Neem met een kleine pollepel een portie van het beslag en
giet dat beslag in één keer in het hete frietvet. Bak niet te veel
oliebollen tegelijk, zodat ze niet aan mekaar kleven. Bak de
smoutebollen goudbruin. Draai ze tijdens het bakken even om.
Leg een servet of een vel keukenpapier in een serveerschaal
en laat de bollen uitlekken. Bepoeder royaal met bloemsuiker.
200 g patisseriebloem
1 ei
zout
bloemsuiker