quatre-quarts cake
ingrediënten - info
Zeef het bakmeel. Smelt de boter. Klop de eieren los.
Verwarm de oven op 185°C.
Doe de fijne suiker, vanillesuiker en de losgeklopte eieren in
de keukenrobot en klop deze mengeling op tot een lichtgele
ruban.
Voeg al kloppend de gesmolten boter toe en daarna
lepelsgewijs het gezeefde bakmeel.
Giet het beslag in een rechthoekige cakevorm die je vooraf
ingevet hebt en bestoven met bloem. Zet de vorm 35 minuten
in de oven. Controleer met een priem of de cake voldoende
gebakken is.
190 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
De vier vierde cake, dit is dus één van de weinige
gerechten die niét kunnen mislukken, tenzij je deze
eenvoudige instructie negeert: vier ingrediënten in gelijke
hoeveelheden gebruiken. Deze cake van Franse origine is
generaties lang ingeburgerd in ons Vlaams en Belgisch
eetpatroon. We kunnen de ‘quatre-quarts’ dus zonder
probleem als een erfgoedgerecht benoemen.
Dit is een variant naar een voorbeeld van Jeroen Meus.
De cake wordt doormidden gesneden en gevuld met een
bereiding van gebakken appelpartjes, mascarpone op
smaak gebracht met bloemsuiker en verbrokkelde
speculaas.
200 g boter
200 g zelfrijzende bloem