plattekaastaart
ingrediënten - info
Maak een kruimeldeegbodem. Vet een springvorm in met
boter en bestuif met bloem. Leg er het kruimeldeeg in en druk
goed aan. Snijd het overtollige deeg langs de rand weg.
Meng de plattekaas met het zetmeel, fijne suiker of sukrin. Dat
laatste is een calorie-arme suikervervanger die voor het
overige net zo te gebruiken is als gewone suiker.
Meng verder met 2 losgeklopte eieren, 2 tot sneeuw geklopte
eiwitten en een vleugje vanille-essence tot een glad mengsel.
Giet dit mengsel uit over het deeg en bak de taart vervolgens
gedurende 30 à 35 minuten op 185°C.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de taart daarna in
de koelkast tot gebruik.
Vraag aan je vrienden uit Nederland wat “platte kaas” is
en het meest waarschijnlijke antwoord is: “… euh?”. Het
verlossende woord, wat ze zeker kennen, is: ‘kwark’.
Platte kaas is een ongerijpte verse kaas die enkel in ons
land en in Frans-Vlaanderen gemaakt wordt. Verwant aan
kwark, ricotta en cottage cheese.
Voor warme bereidingen, zoals deze taart, is het best om
te kiezen voor volle platte kaas. Die wordt verrijkt met
room. Met de magere variant kan het eindresultaat te
brokkelig zijn.
50 g aardappel- of maïszetmeel
800 g platte kaas
vanille-essence