boomstammetjes
ingrediënten - info
rundergehakt
eieren
paneermeel
currypoeder
parmezaan
gedroogde peterselie
boter
olijfolie
tijm
oregano
peper en zout
Meng 500 g gehakt in een kom met een losgeklopt ei, 5 el
paneermeel en 100 g parmezaan. Kruid met peper, zout, tijm
en oregano. Meng goed en voeg indien nodig nog wat meer
paneermeel toe. De mengeling moet stevig genoeg zijn om er
rolletjes van te maken. Maak de rolletjes en zet de schaal een
half uurtje terug in de koelkast.
Tip: leg het vleesmengsel op een velletje bakpapier om een
lange gelijkmatig dikke vleesrol te maken, die je dan met een
scherp mes verdeelt in ‘stammetjes’.
Schep een paar eetlepels gedroogde peterselie in een
kommetje. Meng in een ander kommetje paneermeel met een
paar eetlepels currypoeder en paprikapoeder. Het mengsel
moet een mooie oranje kleur hebben. Druk de beide uiteinden
van de rolletjes in de peterselie. Rol ze daarna door het
paneermeel.
De benaming ‘boomstammetjes’ verwijst uiteraard naar de
vorm van de gehaktrolletjes. Die moeten écht mooi rond
zijn met strak afgevlakte uiteinden. Het is een klassiek
erfgoedgerecht uit de Belgische keuken. Meestal worden
ze gemaakt van gemengd en bereid gehakt. Hier wordt
gekozen voor zuiver rundergehakt wat een lager
vetgehalte heeft.
Bak de rolletjes rondom bruin in een pan met bruisende boter
waaraan een scheut olijfolie is toegevoegd. Bak ze verder af in
20 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C.
Dien op met een aardappelbereiding en groenten naar keuze.
Saus hoeft er niet echt bij, maar een toefje mayonaise of wat
Belgische pickles is altijd welkom.