pepersteak met peperroomsaus
ingrediënten - info
black angus beef
gebroken peper
donkere kalfsfond
volle room
groene peper op azijn
De pepersteaks. Breng het vlees op kamertemperatuur.
Neem de pepermolen en bedek beide kanten van de steaks
met een gulle laag gebroken peper. Neem een vleeshamer en
duw de korrels in het vlees. Echt erin stampen hoeft nu ook
weer niet, maar de korrels mogen er wel niet afvallen als je de
steak omdraait. Laat nu even rusten en begin aan de saus.
De peperroomsaus. Neem gelijke hoeveelheden donkere
kalfsfond en volle room. Vergeet even dat er ook lichte
culinaire room bestaat. Eet desnoods bij een volgende
maaltijd wat minder calorierijk, maar ga hier voor de volle
smaak van echte room.
Breng aan de kook en voeg een paar flinke eetlepels groene
peperbolletjes op azijn toe, mét een scheutje van de azijn.
Voeg nog een scheutje vleesextract toe, type OXO of
worcestershire. Laat inkoken en bind de saus met een beetje
zetmeel opgelost in water.
Bak de steaks. Verhit eerst een kleefpan zonder inhoud.
Voeg een flinke klont boter toe en een fijn straaltje olijfolie.
Leg de steaks in de hete pan als de boter bruist. Sluit ze goed
aan zodat de bodem van de pan volledig bedekt is met vlees.
vleesextract
zetmeel
boter
olijfolie
zout
frietjes
een slaatje
Dit gerecht is strikt genomen van Franse origine. Maar de
uitheemse ‘steak au poivre’ is reeds generaties lang
ingeburgerd in onze Vlaamse en Belgische eetgewoonten.
Hoewel, zo gewoon is hij nu ook weer niet. Want deze
pepersteak heeft wel degelijk een feestelijk karakter en is
bovendien een schotel waar je moeite mee hebt om hem
niet te bestellen op restaurant. Enfin, ik toch…
Nog één goede raad als het mag: niet zuinig zijn bij de
keuze van het vlees. De kwaliteit van de steak maakt het
succes van dit gerecht. Hier werd gekozen voor gerijpte
black angus.
Zet de timer op 3 minuten en weersta de drang om het vlees
in die tijd om te draaien. Doe er wel een paar draaien uit de
zoutmolen over. Keer nu de steaks en laat weer 3 minuten
bakken. Kruid eveneens met zout.
De rest is ervaring. Wil je beter doorbakken vlees, dan moet je
nog één tot een paar minuutjes verder bakken. Soms is 3
minuten aan elke kant zelfs al wat veel, afhankelijk van de
dikte van de steaks en of indien een tafelgenoot het vlees
‘saignant’ wil hebben.
Haal de pan van het vuur en laat nog een tiental minuutjes
afgedekt rusten, zodat het vlees zich kan ontspannen en het
sappig blijft.
Op het bord. Een volledige steak, royaal overgoten met
pepersaus. Dien op met frietjes en een fris slaatje. Andere
groenten horen hier niet bij, omdat de steak op zich toch al
flink vullend is en hij bovendien de focus moet behouden op
het bord.