vanillepudding
ingrediënten - info
1 liter volle melk
6 eieren
2 vanillepeultjes
Snijd de vanillepeultjes overlangs open en schraap er de
zaadjes uit. doe die samen met de peulen zelf, in de melk.
Breng de melk aan de kook en verminder dan de temperatuur
tot onder het kookpunt. Laat even staan om de melk te laten
aromatiseren met vanillesmaak.
Splits de eieren en meng de dooiers met de fijne suiker en
vanillesuiker tot de suikers opgelost zijn. Voeg nu het zetmeel
toe en klop opnieuw tot alles goed vermengd is.
Neem een kopje van de hete melk en giet dat bij het
eimengsel. Roer alles goed om en giet deze bereiding bij de
rest van de melk in het kookpotje. Hou het vuur laag.
150 g fijne suiker
50 g vanillesuiker
5 eetlepels maïszetmeel
facultatief: rozijntjes,
hagelslag
Als er nu één culinaire jeugdherinnering is die vrijwel
iedereen heeft, dan is het toch wel die aan de potjes
vanillepudding van de mama’s en de oma’s. Héél de
woning geurde dan naar vanille en zelfs de grootste
rakkers werden eventjes stil om van deze delicatesse te
genieten.
Er bestaan varianten op het thema. Je kan geweekte
rozijntjes door de pudding mengen. Je kan de kommetjes
afwerken met hagelslag of een ‘petit beurreke’.
Er was (en is) ook iets wat gelijkt op deze pudding: de
zakjes Saroma, een koude bereiding die snel klaar is en
de werkende mama’s zonder veel tijd uit de nood konden
helpen. Niet even lekker, maar och, het ging ook goed
binnen…
Roer het eibeslag door de melk en blijf roeren zonder
ophouden tot de pudding als bij wonder begint te ontstaan. De
pudding is klaar als er bubbels uit opstijgen die aan het
oppervlak openbarsten.
Haal de pot van het vuur en giet de pudding in individuele
kommetjes. Laat ze afkoelen of eet de pudding lauw.