pannenkoeken
ingrediënten - info
250 g patisseriebloem
3 eieren
Maak je het beslag met de keukenrobot met het ‘K’-stuk, doe
er dan eerst de eieren in met een snuifje zout en 2 eetlepels
olie of gesmolten boter. Voeg afwisselend de bloem en de
melk toe in kleine porties. Je kan het beslag ook met de garde
opkloppen, dat is iets meer inspanning. Blijf mengen tot een
glad en homogeen deeg ontstaat zonder klonters.
Verhit een koekenpan of een gewone antikleefpan met lage
rand. Laat een klontje boter bruisen en zorg ervoor dat de
bodem egaal ingevet wordt.
Neem een pollepel van het beslag en giet het uit in het
midden van de koekenpan. Draai de pan rond, zodat het deeg
mooi over de bodem verdeeld wordt en het overal even dik is.
Bak ongeveer drie minuutjes aan elke kant, de keerzijde op
een lager vuur.
Je màg proberen om de pannenkoek te keren door ‘m in de
lucht te zwieren. Ik neem voor alle zekerheid toch maar een
gewone brede spatel om dat te doen.
2 el olijfolie
snuifje zout
50 cl melk
boter
Op 2 februari viert de katholieke kerk ‘Maria-Lichtmis’.
Ouders werden met hun dopelingen uit het voorbije jaar
uitgenodigd in de kerk om ze ‘op te dragen aan God’. De
gelovigen kregen gewijde kaarsen mee naar huis om ze te
behoeden voor onheil. Dat gebruik dateert van de 10e
eeuw. Traditioneel werden bij die gelegenheid een soort
haardkoeken ofwel pannenkoeken gebakken. Ze zouden
vanwege hun vorm en kleur verwijzen naar de zon en het
licht. De traditie zegt ook, dat wie met Lichtmis
pannenkoeken eet, ongetwijfeld een voorspoedig jaar
tegemoet gaat! Voilà, bakken maar zou ik zo zeggen!
Maak het deeg indien mogelijk een paar uur vooraf en laat het
rusten in de koelkast. Voor iets ‘luchtiger’ pannenkoeken
vervang je een deel van de melk door spuitwater of zelfs
cider!
Wat je er verder mee doet, hoef ik niet uit te leggen zeker?
Wat boter erop, choco, bruine of witte suiker, confituur. Ik ken
zelfs mensen die ze opeten met een laagje boter met zout
erover. Niet direct mijn idee evenwel.