biefstuk friet
ingrediënten - info
biefstuk
aardappelen
kropsla
Snijd de frietjes met de hand en probeer ze allen even dik te
maken, zo ongeveer iets minder dan een centimeter. De
lengte speelt geen rol. Bak de frietjes in porties een eerste
keer 4 minuten op 150°C. Dat is om ze te ‘pocheren’, om de
binnenkant te garen.
Laat ze afkoelen en was ondertussen de sla. Haal er de harde
stukken uit. Meng met een paar eetlepels mayonaise. Je kan
de sla ook onbewerkt op tafel zetten, met de mayo erbij in een
potje. Snijd de tomaatjes in parten en verwijder de pitten.
Breng het vlees op kamertemperatuur. Wrijf de stukken in met
peper en zout. Kies voor een kleefpan. Zet het vuur hoog en
laat een flinke klont boter bruisen. Leg de steaks in de pan
zonder ze te prikken met een vork. Zorg ervoor dat de pan
volledig gevuld is met vlees en blijf er dan op z’n minst 2
minuten af! Er zelfs niet aan dénken om ze even op te tillen
bijvoorbeeld.
Keer de biefstukken om en laat opnieuw 2 minuten bakken.
Nu moet je kiezen. Zet het vuur alvast lager.
Voor saignant bak je ze nog 1 minuutje aan elke kant, voor à
point 2 minuten en voor bien cuit 3 minuten. We spreken hier
wel over serieuze biefstukken, van op m’n minst een paar
centimeter dik. Zo van die dunne lapjes vlees ‘bakken en
bruinen’, dat is niets voor deze stoere nationale plat.
Zet de pan weg van het vuur, zet het deksel erop en laat een
tiental minuutjes afgedekt staan. Bak ondertussen de frietjes.
Bak de frieten voor de tweede keer en nu op 180°C. het is de
bedoeling dat de buitenkant nu mooi kleurt en ze krokant
worden. Dit moet je op zicht beoordelen. Blijf dus bij je
frietketel en schud de frietjes een paar keer om en beoordeel
of ze voldoende goudbruin gebakken zijn.
Haal ze er op tijd uit, voor de suikers in de frieten beginnen te
karamelliseren. Dat is niet mooi, niet lekker en bovendien niet
gezond.
Op het bord. Een biefstuk, een schep frietjes een portie sla,
mayonaise en een paar stukjes tomaat. Nog wat zout op de
frietjes en voilà, het meest typische Belgische nationale
gerecht staat voor je neus!
mayonaise
tomaatjes
boter
peper en zout
Biefstuk friet, met voorsprong het nummer één nationale
gerecht van België. Wat is er zo bijzonder aan deze
‘banale’ combinatie van een steak en wat frieten? De
manier waarop de onderdelen klaargemaakt worden. In de
eerste plaats, kies indien mogelijk voor de beste kwaliteit
vlees, zonder vet en pezen. Het juist bakken van de
frietjes is ook al een kunst apart.