madeleintjes

madeleintjes

Klop de eieren met de suiker tot een ruban. Zeef de bloem en meng met het bakpoeder. Meng in de keukenrobot verder met een snuifje zout, de honing en de boter. Schep het deeg in een spuitzak en laat een half uurtje rusten. Beboter de madeleinevormpjes met boter, bestuif met bloem en spuit er het deeg in. Zet de vorm 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 g. Laat de koekjes afkoelen voor het ontvormen.
Een ‘madeleineke’ is niet zo maar een lekker koekje. Het heeft een verhaal, zelfs meerdere verhalen. Het recept verschijnt in 1755 voor het eerst in een kookboek. Het zou uit Lotharingen afkomstig zijn. En zelfs dat is niet zeker. Want een ander verhaal zegt dat het via een kokkin van een hertog of een koning uit Polen in Frankrijk is terecht- gekomen. En dat via diens Franse schoonzoon… Volg je nog? Maar het mooiste waarschijnlijk onware verhaal is, dat Madeleineke gewoon een boerin was, die koekjes bakte in de vorm van Sint-Jacobsschelpen voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. En wat héél zeker is, is dat de madeleintjes ongelooflijk ingeburgerd zijn in ons eigen culinaire erfgoed.
4 eieren 100 g fijne suiker 50 g vanillesuiker
190 g bloem 7 gr bakpoeder 190 g zachte boter 10 g vloeibare honing
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

madeleintjes

Klop de eieren met de suiker tot een ruban. Zeef de bloem en meng met het bakpoeder. Meng in de keukenrobot verder met een snuifje zout, de honing en de boter. Schep het deeg in een spuitzak en laat een half uurtje rusten. Beboter de madeleinevormpjes met boter, bestuif met bloem en spuit er het deeg in. Zet de vorm 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 g. Laat de koekjes afkoelen voor het ontvormen.
Ingrediënten Bereiding
Een ‘madeleineke’ is niet zo maar een lekker koekje. Het heeft een verhaal, zelfs meerdere verhalen. Het recept verschijnt in 1755 voor het eerst in een kookboek. Het zou uit Lotharingen afkomstig zijn. En zelfs dat is niet zeker. Want een ander verhaal zegt dat het via een kokkin van een hertog of een koning uit Polen in Frankrijk is terecht-gekomen. En dat via diens Franse schoonzoon… Volg je nog? Maar het mooiste waarschijnlijk onware verhaal is, dat Madeleineke gewoon een boerin was, die koekjes bakte in de vorm van Sint- Jacobsschelpen voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. En wat héél zeker is, is dat de madeleintjes ongelooflijk ingeburgerd zijn in ons eigen culinaire erfgoed.
4 eieren 100 g fijne suiker 50 g vanillesuiker
190 g bloem 7 gr bakpoeder 190 g zachte boter 10 g vloeibare honing
de              passie Creatief Koken kookvurige