ajuinstoemp
met boerenworst
Kook kruimige aardappelen gaar in licht
gezouten water. Giet af en stamp ze met de
aardappelstamper tot een grove puree. Er
mogen gerust nog brokken inzitten.
Neem een paar uien in een verhouding van
ongeveer 2 delen aardappelen op 1 deel uien.
Snijd de uien in halvemaantjes. Plet een paar
knoflookteentjes.
Schep de uien in een pan met bruisende boter
en roerbak tot ze glazig worden. Kruid met
gedroogde tijm en rozemarijn.
gedroogde
rozemarijn
gefrituurde uitjes
room
natuurazijn
boter
nootmuskaat
peper en zout
Dit is nu eens pure Vlaamse winterkost met
een zeer hoog erfgoedgehalte. Je ziet het
toch zo voor je ogen hoe het vroeger moet
geweest zijn. De boer en zijn zonen hebben
net de koeien gemolken en komen thuis. Ze
laten hun klompen aan de deur staan en
schuiven met hun werkkleren nog aan, aan
tafel, waar de dampende pot ajuinstoemp en
de boerenworsten op hen wachten…
Alleen de toevoeging van de gefrituurde
uitjes uit de supermarkt is een detail dat het
Bokrijk-achtige beeld verstoort.
Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder
tot de uien romig worden en bijna
karamelliseren. Roer er een flinke scheut
natuurazijn doorheen en laat even uitdampen.
Bak ondertussen de braadworsten op een
zacht vuurtje in boter. Haal ze uit de pan en zet
ze warm weg. Laat de pan even staan.
Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er
door een fijne zeef wat braadvet van de
worsten bij. Meng goed en voeg scheutjes
room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is.
Breng op smaak met peper, zout en
nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat azijn toe
naar eigen smaak.
Werk de ajuinstoemp op het bord af met een
schepje droge gefrituurde uitjes. Dien op met
de gebraden worsten en met mosterd of
pickles.
creatief koken > erfgoedgerechten >
vlees
Kruimelpad
Selectie