ajuinstoemp met boerenworst

ajuinstoemp met boerenworst

ingrediënten - info boerenworsten kruimige aardappelen zoete uien knoflook gedroogde tijm
Kook kruimige aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en stamp ze met de aardappelstamper tot een grove puree. Er mogen gerust nog brokken inzitten. Neem een paar uien in een verhouding van ongeveer 2 delen aardappelen op 1 deel uien. Snijd de uien in halvemaantjes. Plet een paar knoflookteentjes. Schep de uien in een pan met bruisende boter en roerbak tot ze glazig worden. Kruid met gedroogde tijm en rozemarijn.
gedroogde rozemarijn gefrituurde uitjes room natuurazijn boter nootmuskaat peper en zout
Dit is nu eens pure Vlaamse winterkost met een zeer hoog erfgoedgehalte. Je ziet het toch zo voor je ogen hoe het vroeger moet geweest zijn. De boer en zijn zonen hebben net de koeien gemolken en komen thuis. Ze laten hun klompen aan de deur staan en schuiven met hun werkkleren nog aan, aan tafel, waar de dampende pot ajuinstoemp en de boerenworsten op hen wachten… Alleen de toevoeging van de gefrituurde uitjes uit de supermarkt is een detail dat het Bokrijk-achtige beeld verstoort.
Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder tot de uien romig worden en bijna karamelliseren. Roer er een flinke scheut natuurazijn doorheen en laat even uitdampen. Bak ondertussen de braadworsten op een zacht vuurtje in boter. Haal ze uit de pan en zet ze warm weg. Laat de pan even staan. Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er door een fijne zeef wat braadvet van de worsten bij. Meng goed en voeg scheutjes room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat azijn toe naar eigen smaak. Werk de ajuinstoemp op het bord af met een schepje droge gefrituurde uitjes. Dien op met de gebraden worsten en met mosterd of pickles.
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

ajuinstoemp

met boerenworst

Kook kruimige aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en stamp ze met de aardappelstamper tot een grove puree. Er mogen gerust nog brokken inzitten. Neem een paar uien in een verhouding van ongeveer 2 delen aardappelen op 1 deel uien. Snijd de uien in halvemaantjes. Plet een paar knoflookteentjes. Schep de uien in een pan met bruisende boter en roerbak tot ze glazig worden. Kruid met gedroogde tijm en rozemarijn.
Ingrediënten
ingrediënten - info boerenworsten kruimige aardappelen zoete uien knoflook gedroogde tijm
Bereiding
gedroogde rozemarijn gefrituurde uitjes room natuurazijn boter nootmuskaat peper en zout
Dit is nu eens pure Vlaamse winterkost met een zeer hoog erfgoedgehalte. Je ziet het toch zo voor je ogen hoe het vroeger moet geweest zijn. De boer en zijn zonen hebben net de koeien gemolken en komen thuis. Ze laten hun klompen aan de deur staan en schuiven met hun werkkleren nog aan, aan tafel, waar de dampende pot ajuinstoemp en de boerenworsten op hen wachten… Alleen de toevoeging van de gefrituurde uitjes uit de supermarkt is een detail dat het Bokrijk-achtige beeld verstoort.
Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder tot de uien romig worden en bijna karamelliseren. Roer er een flinke scheut natuurazijn doorheen en laat even uitdampen. Bak ondertussen de braadworsten op een zacht vuurtje in boter. Haal ze uit de pan en zet ze warm weg. Laat de pan even staan. Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er door een fijne zeef wat braadvet van de worsten bij. Meng goed en voeg scheutjes room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat azijn toe naar eigen smaak. Werk de ajuinstoemp op het bord af met een schepje droge gefrituurde uitjes. Dien op met de gebraden worsten en met mosterd of pickles.
de              passie Creatief Koken kookvurige