kalfsblanquette met witloof
ingrediënten - info
kalfsstoofvlees
vloeiende bloem
boter
peper en zout
uien
knoflook
kalfsfond
Wentel de stukken kalfsvlees in vloeiende bloem. Bak ze
rondom bruin in bruisende boter. Kruid met peper en zout. Leg
het voorgebakken vlees in een diepe kasserol. Bak in
dezelfde pan grof gesneden uien met geplette
knoflookteentjes. Schep de bereiding bij het kalfsvlees.
Vul aan met kalfsfond. Leg een kruidentuiltje van tijm,
rozemarijn, laurier en peterseliestengels in de pot. Kruid met
gemalen nootmuskaat. Laat een uurtje sudderen zonder
deksel. Controleer of het vlees gaar is en laat eventueel nog
wat langer sudderen. Verwijder het kruidentuiltje.
Kuis een tweetal witloofstronkjes per persoon en verwijder de
bittere kern. Bak de stronkjes in bruisende boter tot ze mooi
beginnen te kleuren. Ze hoeven binnenin niet helemaal gaar
te zijn. Schep ze bij de bereiding in de stoofpot en meng. Zet
het deksel op de kasserol en laat die een nachtje rusten op
een koele plek.
tijm
rozemarijn
laurier
peterselie
nootmuskaat
witloof
culinaire room
mosterd
Dit is een Belgisch erfgoedgerecht dat waarschijnlijk
populairder is in Wallonië, dan in Vlaanderen. Ik heb er
alleszins geen ‘jeugdherinneringen’ aan. Maar ik ben dan
ook niet het ijkpunt van ‘De Vlaming’. ‘De meeste
internet-recepten voor dit heerlijke stoofpotje zijn
bovendien franstalig. Maar, los daarvan: de combinatie
van kalfsvlees, witloof en mosterd is logisch en het
smaakevenwicht is super!
Warm de bereiding de volgende dag weer op tot lauw. Schep
het vlees, ui en het witloof uit de pot, zodat alleen de saus
overblijft.
Maak een roux van vloeiende bloem en boter en leng aan met
culinaire room en de saus tot een gladde, niet te dikke saus.
Roer er een paar eetlepels mosterd doorheen, volgens eigen
smaak.
Giet deze saus over het vlees, ui en witloof en meng. Breng
de bereiding terug op temperatuur tegen het moment van
serveren.
Werk af met gehakte peterselie en dien op met gekookte of
gebakken aardappeltjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.