lotte met lamsoor en Oosterscheldekreeft
Maak eerst de venkelpuree: hak een venkel in grove stukken,
prei in ringen en ui in wiggen. Stoof de venkel en de prei 6
minuten in de microgolfoven, afgedekt zonder water. Het kan
ook in de stoomoven.
Fruit ondertussen de ui in boter. Voeg de venkel en prei toe en
laat de groenten een paar minuten sudderen. Breng op smaak
met peper en zout.
Voeg dan een beetje room toe en evenveel groentebouillon.
Laat de inkoken. Neem van het vuur en pureer. Voeg nu verse
dragonblaadjes toe (niet laten meekoken).
De lotte bak je eerst een paar minuten in olijfolie in een pan
met wat peper en zout. Doe het visje dan in een ovenschotel
en zet nog 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C. Daarna afgedekt warm houden.
We gaan er niet flauw over doen. Oosterscheldekreeft is
gewoon de lekkerste kreeftensoort. Punt. Ik kan niet
uitleggen of bewijzen waarom. Dat is een persoonlijke
ervaring en die moet je -uiteraard- zelf meemaken.
Het seizoen loopt van maart tot juli. Buiten deze periode
mag de Oosterscheldekreeft nog wel aangeboden worden
in restaurants, zolang de voorraad in hun homarium
strekt.
De kreeft moet je eerst vers koken in court bouillon. Laat
afkoelen tot lauw en haal het vlees uit de schaal. Bak het
gehalveerde staartstuk in geklaarde boter en zet afgedekt
warm weg.
Lamsoor is eenvoudig te prepareren: gewoon in een hete pan
met boter laten slinken.
Dresseren kan met een gepocheerd eitje, foreleitjes, een
takje koriander, gepelde grijze garnaaltjes, gesnipperde lente-
uitjes en peterselie. Giet er desgewenst de rest van de
geklaarde boter over.
dragon
olijfolie
kreeft
court bouillon
lamsoor
ei
foreleitjes
koriander
grijze garnaaltjes
lente-ui
peterselie
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.