hindesteak met groentefrietjes en herfstfruit
Madeira-truffelsaus: sauteer fijngehakte sjalotjes, geplet
knoflook, in partjes gesneden kastanjechampignons en zeer
fijngehakte wortelen in wat boter. Voeg peper, zout, gedroogde
tijm en laurierpoeder toe. Bestrooi met bloem en leng aan met
kalfsfond. Meng er tomatenpuree onder. Laat een tiental
minuutjes sudderen. Mix de saus en zeef. Voeg er nu een
flinke scheut Madeirawijn, fijngehakte en kort gebakken truffel
en truffelsap aan toe en laat even koken. Laat de saus glanzen
met toevoeging van wat koude boter.
De groentefrietjes: koop een assortiment van gele, purpere
en gewone wortelen. De eerste twee staan bij de “vergeten
groenten” in de rekken. Snijd alle soorten wortelen en een
pastinaak in de vorm van gewone frietjes, dus even lang en
even dik.
tomatenpuree
madeirawijn
truffel
boter
3 soorten wortelen
pastinaak
filodeeg
hindesteak
veenbessen
suiker
bosvruchten
Frituur ze in de olie, zoals normale frieten in twee keer. Eerst
op lagere temperatuur, laten afkoelen tot kamertemperatuur
en dan een tweede keer op hogere temperatuur. Bestrooi met
zout voor het opdienen.
De steaks bak je zoals gewone biefstuk met de gewenste
‘cuisson’ en laat ze daarna afgedekt een paar minuten rusten
voor het versnijden en opdienen.
Voor de kelkjes: maak een confituurtje van de veenbessen
met wat suiker. Snijd de vellen brikdeeg (filodeeg) in
driehoekjes. Neem kleine glazen potjes en beboter ze.
Beboter eveneens de vellen filodeeg en druk ze in twee lagen
in de vormpjes. Zet 10 minuten op 185°C in een
voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren. Haal ze zeer
voorzichtig uit de kommetjes en leg ze op een bord bedekt
met keukenrol. Laat volledig afkoelen voor gebruik. Vul ze op
het bord met een bodempje warme veenbessenconfituur en
werk af met koud herfstfruit.
Op het bord: een stukje voorgesneden hindesteak, oversaust
en afgewerkt met truffel, een hoopje groentefrietjes en een
kelkje.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.