patrijs met vijgen, cactusvruchten en Noilly-Pratsaus
Peterseliewortel: snijd de wortel in de lengte met de
broodsnijmachine in halve centimeter dikke schijven. Stoom
ze kort. Bak ze daarna in een hete grillpan.
Wortelschijfjes: snijd een paar wortels van verschillende
kleur in dunne schijfjes en stoom ze gaan.
Spruitjes: kuis de spruitjes en stoom ze gaar. Bak ze daarna
kort en hevig in een beetje boter.
Vijgen: vierendeel de vijgen. Smelt een beetje Roquefort kaas
in de microgolfoven. Schep een koffielepeltje kaas in het
midden van de opengesneden vijgen.
Aardpeer-pastinaakpuree: schil en stoom deze groenten en
pureer ze met een ei, boter en room. Kruid met nootmuskaat,
peper en zout. Schep de puree in individuele potjes, bedek
met geraspte Gruyère en laat kleuren onder de grill in de
oven.
De saus: maak een roux van boter en bloem. Leng aan met
kippenbouillon en room. Voeg een half blokje fijne
kruidenbouillon toe. Breng op smaak met zout en een paar
draaien uit de pepermolen. Giet er een flinke scheut Noilly
Prat of andere droge vermouth bij en bind de saus indien
nodig met wat maïzena.
ingrediënten - info
peterseliewortel
boter
wortelen
spruitjes
vijgen
cactusvruchten
Roquefort
aardperen
pastinaak
eieren
room
Cactusvijgen: halveer de vijgen en snijd onderaan een
schijfje af, zodat ze rechtop blijven staan op het bord. Serveer
met een lepeltje om de cactusvijgen leeg te lepelen.
Patrijs: bak de patrijsfilets aan beide kanten een paar minuten
op hoog vuur in een pan met wat boter. Giet er een
borrelglaasje water bij, dek af, zet het vuur lager en laat nog
een tienal minuutjes sudderen tot de filets gaar zijn. Snijd ze
voor in centimeterdikke schijven voor het opdienen.
Op het bord: kies voor een langwerpig bord en dresseer alle
ingrediënten volgens eigen inspiratie of zoals op foto. Werk af
met geraspte staafjes rode biet en veldsla. De puree en een
sauspannetje worden apart en individueel geserveerd.
nootmuskaat
peper & zout
Gruyère
vloeiende bloem
kippenbouillon
kruidenbouillon
Noilly Prat
maïzena
vijgen
patrijsfilets
rode biet
veldsla
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.