Asperges. Verwijder de harde uiteinden en
schil ze grondig. Leg ze in een schotel van
glas, dek af met folie en stoom ze gaar in 5
minuten in een microgolfoven op vol
vermogen. Giet de asperges af, laat ze
afkoelen en zet ze dan een uurtje in de
koelkast tot ze volledig koud zijn.
Snijd een paar sneden gerookte zalm in repen
van ongeveer 5 centimeter breed. Wikkel er
een drietal asperges in. Niet meer, want dit
moet een licht verteerbaar voorgerechtje
worden.
Tuinkruiden. Heb je een kruidentuintje, dan
ben je een gelukkig mens. Anders koop je
deze plantjes gewoon vers in de
groenteafdeling van je favoriete winkel. Pluk
een handvol daslookblaadjes, knip naar
aanvoelen een busseltje bieslook. Knip en
bewaar één bloempje van de bieslook per bord
voor decoratie.
Knip een handvol blaadjes van de Oost-
Indische kers van de steeltjes tot tegen het
blad. Pluk een handvol peterselie met zo min
mogelijk stengel. Snijd een gekuist lente-uitje in
fijne ringetjes.
Was deze groene delicatessen grondig, bewaar
de bieslookbloempjes apart en ook één blaadje
Oost-Indische kers per bord en een beetje van
de gesneden lente-uitjes. Hak de rest fijn. Meng
alle groen tot een homogeen mengsel.
Andere mise-en-place. Maak een cocktailsaus
met mayonaise, ketchup en een scheutje
Spaanse brandy. Maak hardgekookte eitjes,
ééntje per twee borden. Laat afkoelen, haal de
pel eraf en maak er een mimosa van in de
blender.
Op het bord. Een rolletje koude asperges met
gerookte zalm. Daarnaast een lijntje tuinkruiden
met daarop wat eiermimosa op smaak gebracht
met peper en zout. Leg er een bieslook-
bloempje bovenop. Verdeel wat van de lente-
uitjes over de zalm. Werk af met een blaadje
kers met daarop een potje cocktailsaus. Geef
er toast bij.
koude asperges
met gerookte zalm
en tuinkruiden
Oost-Indische kers
bieslook
peterselie
waterkers
daslook
lente-uitjes
peper en zout
toastbrood
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.