zeewolf met erwtenmousseline en mosselfiletsaus
room
boter
wortelen
physalis
kerstomaatjes
sjalotjes
balsamico
jonge scheuten
peper en zout
Erwtenpuree. Stoom de erwten uit de diepvries gaar in een
twintigtal minuutjes op 110°C. Bewaar een handvol erwten
voor de afwerking. Draai de rest fijn in een blender met de
roomboter in een verhouding van 2 eenheden erwten op 1
eenheid boter. Voeg een scheutje room toe om de massa wat
smeuïger te maken en kruid met peper en zout.
Saus van mosselfilet. Stoom de mosselen kort in een beetje
water met een eetlepel mosselkruiden tot ze opengaan. Zeef
en bewaar het kookvocht. Laat de mosselen even afkoelen en
haal ze uit de schelp. Bewaar een paar mooie exemplaren
voor de opmaak van de borden.
Verwijder de baard en de inhoud van de mosselen. Bewaar
enkel de wit-gele filets. Mix in gelijke hoeveelheden het
kookvocht van de mosselen met de mosselfilets tot een romige
saus. Druk de massa door een fijne zeef. Breng aan de kook
en bind de saus met wat vloeiende bloem opgelost in water.
Gebakken zeewolf. Portioneer de zeewolffilet in het gewenste
formaat. Bestuif met vloeiende bloem. Bak de vis aan beide
zijde in roomboter tot goudbruin en gaar.
Garnituur. Halveer een paar kerstomaatjes. Bak ze een
minuutje op het snijvlak. Bak een paar goudbessen (physalis)
in een pannetje met een lepeltje olijfolie. Snijd een wortel in
schuine ringetjes. Marineer de helft ervan in wat rode
balsamico. Stoom beide porties afzonderlijk gaar in de
microgolfoven. Een minuutje op vol vermogen volstaat.
Halveer een paar sjalotjes in de lengte en bak ze in een
pannetje met boter tot het snijvlak mooi kleurt.
Op het bord. Smeer een laagje erwtenpuree op
voorverwarmde borden. Leg daarop één of twee stukken
zeewolffilet. Overgiet met mosselfiletsaus. Werk af naar eigen
inzicht met de bewaarde mosseltjes in hun schelp, bewaarde
gestoomde erwtjes, kerstomaatjes, wortelringetjes, sjalotjes
en physalis. Verdeel wat jonge scheutjes van bijvoorbeeld
postelein en radijs over de borden.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.