Warm de melk op tot lauw. Klop de eieren los met 2 eetlepels
patisseriebloem. Verkruimel de speculaas, beschuit en
honingkoek en meng met de melk.
Voeg de kandijsiroop, een flinke schep perensiroop en het
eiermengsel toe. Meng opnieuw en voeg kaneel, nootmuskaat
en vanillesuiker toe. Je kan er nog een beetje 4 kruidenpoeder
aan toevoegen voor extra smaak, maar dat hoeft niet echt.
Zet nu de handmixer in de bereiding tot een homogene massa.
Beboter een aarden taartvorm, bestuif met patisseriebloem en
vul met de substantie.
Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat
een nachtje afkoelen.
Op foto: de sneetjes vlaai worden hier opgediend met een
vanillesausje, slagroom en seizoensfruit.
Oost-Vlaamse vlaai
melk (5 dl)
ronde beschuit (1 pak)
speculaas (150 gr)
honingkoek (250 gr)
kandijsiroop (12,5 cl)
perensiroop (3 lepels)
Er bestaan verschillende varianten van dit gerecht. Zowat
elke kookgrage oma heeft haar wel eigen speciale recept
in de erfenis zitten.
Maar ook per regio zijn er verschillen. De Aalsterse
vlaaien worden gemaakt met mastellen, Lokerse vlaaien
bevatten macarons en sukade… en buiten Oost-
Vlaanderen is er nog meer variatie.
Maar dan gaat het vaak om producten die enkel de
benaming “vlaai” gemeen hebben, zoals de Lierse
vlaaikes en de Limburgse vlaaien.
kaneel
nootmuskaat
speculaaskruiden
vanillesuiker
eieren (2)
patisseriebloem (2 eetlepels)