geutelingen
8 liter volle melk
30 eieren
400 gram gist
Het recept is een goed bewaard geheim, maar hierna wordt
toch de sluier gelicht. Het is bedoeld voor grote hoeveelheden
geutelingen. Deze werden in onze familie nog gebakken in
een echte kleioven. Voor wie het thuis zelf wil proberen is de
beste optie om de geutelingen stuk per stuk te bakken op een
zo heet mogelijke pizzasteen in de gewone keukenoven. Voor
kleinere porties: pas de hoeveelheden van de ingrediënten
aan, maar bewaar de onderlinge verhoudingen.
Begin met het eiwit te scheiden van de dooiers. Warm de melk
op zonder te koken. Los de gist op in een deel ervan. Giet
deze oplossing bij de rest van de warme melk. Zeef er de
bloem in en roer goed om. Voeg wat zout en kaneel toe. Klop
het eiwit op en spatel het door het beslag. Laat het deeg
rijzen, afgedekt met een doek, dicht bij het vuur of op een
warme plaats.
De geuteling is een traditioneel streekproduct uit de
Vlaamse Ardennen. Elst, deel van de Oost-Vlaamse
gemeente Brakel, wordt beschouwd als het
geutelingendorp. Geutelingen worden gegeten op en rond
de feestdag van Sint-Apollonia (9 februari).
5 kg surfina bloem
zout
kaneel
Giet het beslag met een pollepel op de hete ovenstenen. Als
de geutelingen opbollen en goudbruin gekleurd zijn, kan je ze
uit de oven halen. Leg ze in een mand met stro om af te
koelen.