Luikse koffie
ingrediënten - info
koffie
room
Maak zeer sterke koffie, type espresso. Meng met 1 zakje
vanillesuiker en één druppelglaasje Pékèt of andere
graanjenever per tas. Klop de slagroom stijf.
Kies voor hoge ijsbekers en giet ze tot 1/3 vol met de koffie.
Schep er een flinke bol vanille-ijs op. Lepel er vervolgens de
opgeklopte room overheen en werk af met wat
chocoladeschilfers of –boontjes.
Dien onmiddellijk op.
De geschiedenis van dit dessertje is interessant. Het
recept dateert van de Eerste Wereldoorlog. In de Parijse
cafés en restaurants diende men toen een ‘Café Viennois’
op.
Omdat Luik zoveel weerstand bood tegen het Duitse-
Oostenrijkse offensief heeft men door toedoen van de
Franse overheid de Café Viennois omgedoopt tot de Café
Liégeois.
Het lokale accent verkrijgt men door de toevoeging van
een glaasje jenever uit de regio. Lees er alles over via de
weblink onderaan deze pagina.
vanillesuiker
huisgemaakt vanille-ijs
Pékèt
chocolade