Luikse wafels
750 g patisseriebloem
3 eieren
25 g kristalsuiker
zakje vanillesuiker
Smelt de boter en laat afkoelen. Zeef de bloem in een grote
kom. Los de gist op in een tas lauwe melk. Maak een kuiltje in
de bloem. Doe er de losgeklopte eieren en de opgeloste gist
in. Kneed tot een deeg.
Voeg de boter toe samen met de kristalsuiker en de
vanillesuiker. Kneed verder. Voeg een snuifje zout toe. Kneed
nog 5 minuten verder tot het deeg een mooie bal vormt.
De Luikse wafel heeft als typisch kenmerk z’n ronde vorm
en de parelsuiker die in het deeg verwerkt is. Het was
oorspronkelijk kermiseten, maar is uitgegroeid tot een
vaste waarde in onze eetcultuur.
snuifje zout
500 g boter
75 g verse gist
melk
500 g parelsuiker
Haal nu het deeg uit de kom, maak een kuiltje in het deeg en
voeg beetje bij beetje de parelsuiker toe. Kneed de
parelsuiker gelijkmatig door het deeg.
Verdeel het deeg in bolletjes. Leg ze op een plaat en laat ze
onder een handdoek 30 minuten rijzen. Bak ze in een heet
wafelijzer op de gebruikelijke manier.