paté Gaumais - Lotharingse vleestaart
1kg spiering
Voor de marinade:
droge witte wijn
olijfolie
azijn
knoflook
sjalotjes
laurier
tijm
peterselie
kruidnagel
peper en zout
Snijd de spiering in stukken van een paar centimeter breed.
Maak de marinade met de opgesomde ingrediënten en laat
het vlees er 48 uur in marineren in de koelkast.
Zeef de bloem. Los de gist op in de melk. Klop 2 eieren los.
Maak een kuiltje in de bloem en giet daarin de gistmelk,
eieren, zachte boter en smout. Kneed tot een soepele
deegbal. Dek af en laat 1 ½ uur rijzen op kamertemperatuur
en tochtvrij.
Deel het deeg in twee en kneed opnieuw. Laat beide
deegballen nog 60 minuten rijzen.
Beboter en bestuif een taartvorm met bloem. Rol de
deegballen uit tot cirkels. Leg één ervan in de taartvorm, tot
over de rand. Doorprik en leg er het uitgelekte gemarineerde
vlees in.
Maak de randen van de tweede deegcirkel nat en bedek er de
taart mee. Druk de rand rondom goed aan zodat een gesloten
taart ontstaat. Maak een gaatje in het midden en steek er een
buisje in, bijvoorbeeld van aluminiumfolie. Bestrijk met
losgeklopt eigeel.
Bak de taart af in 1 ½ uur in een oven voorverwarmd op
200°C.
De Gaume of Gaumestreek is het Franstalige deel van
Belgisch-Lotharingen op de grens met Frankrijk ten zuiden
van de Ardennen en het wordt daar niet toe gerekend. In
België valt de streek grotendeels samen met het
arrondissement Virton.
ingrediënten - info
Voor het deeg:
500 g tarwebloem
60 g bakkersgist
150 g boter
20 cl volle melk
1 eetlepel smout of boter
3 eieren
1 mespunt zout