Hagelands suikerbrood
300g bloem
Snuifje zout
15g verse gist
Zeef de bloem met een snuifje zout. Los de gist op in een
beetje lauwe melk. Maak een kuiltje in de gezeefde bloem en
giet er de gistmelk in. Meng en voeg scheutjes melk toe. Het
resultaat moet een deegbal worden die niet kleeft. Bedek met
een schone vaatdoek en laat een uurtje rijzen op
kamertemperatuur en tochtvrij.
Het Hageland is een streek in Oostelijk Brabant en een
klein deel in het westen van Limburg. Het is het gebied
tussen de rivieren Dijle, Demer, en Grote Gete.
2dl lauwe melk
1 ei
15 à 20
suikerklontjes
Kneed het deeg een tweede keer. Snijd er een klein deel af en
rol dit uit tot een brede lap. Kneed de rest van het deeg met
grof gebroken suikerklontjes en maak er een rond brood van.
Wikkel dit in de uitgerolde deeglap en knip een paar sleuven
in de bovenkant. Laat nog 1 uur rijzen. Zet het dan 40 minuten
in de oven op 210°C. Besproei de bovenkant met een beetje
water eens het brood klaar is.