tarte al djote - snijbiettaart
Voor het deeg:
150 g bloem
50 g ongezouten boter
2 ei
een scheutje melk
10 g verse gist
zout
Maak het deeg: zeef de bloem, meng met een snuifje zout,
een losgeklopt ei, de verse gist opgelost in wat melk en de
gesmolten boter. Maak het deeg indien nodig, iets droger door
er nog wat extra bloem erdoorheen te kneden. Maak er een bal
van laat afgedekt een half uurtje rijzen, tochtvrij en op
kamertemperatuur.
Maak de vulling: haal de nerven van 2 à 3 snijbietbladeren en
hak ze fijn. Hak de peterselie. Je hebt er een soeplepel van
nodig. Snipper de ui. Laat de boter lichtjes bruineren en meng
dan met de verkruimelde kaas en een losgeklopt ei. Voeg de
groenten toe, meng en breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit en beleg hiermee de beboterde en met bloem
bestoven taartvorm. Doorprik de bodem. Vul de taartvorm tot
ongeveer een centimeter dik.
de bètchèye
De tarte al djote is een culinaire specialiteit van de stad
Nijvel. Het recept duikt voor het eerst op in geschriften
daterend uit de dertiende eeuw maar was wellicht reeds
daarvoor in gebruik.
De snijbietentaart is een volwaardige maaltijd. De
smaakmakers zijn snijbiet, maar ook de bètchèye, een
gefermenteerde koeienmelkkaas. Dit zwaargewicht drink je
met een stevige Chimay of een gelijksoortige krachtpatser.
Voor de vulling:
200 g bètchèye
(of andere gelijksoortige kaas)
grote snijbietbladeren
50 g gezouten boter
1 ui
1 ei
peterselie
peper
Bak ongeveer 15 minuten in een oven voorverwarmd op
200°C. De kaas mag niet kleuren.
Ontvorm, laat even uitdampen en dien warm op met enkele
klontjes gezouten boter en een paar draaien uit de
pepermolen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer vegetarische gerechten: