l’avisance
ingrediënten - info
bladerdeeg
1 ei
peper & zout
bladpeterselie
Meng voor de worsten een losgeklopt ei, gehakte
bladpeterselie, 2 eetlepels paneermeel en een fijngesneden
sjalotje met 400 g gemengd gehakt. Kruid met peper en zout.
Meng goed en maak er dikke worsten van. Bak ze rondom
bruin in wat boter. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
Rol het bladerdeeg plat en snijd er vierkanten uit van 15 cm
per zijde. Bestrijk ze met mosterd. Rol de worsten in het deeg,
bestrijk met losgeklopt eigeel en bak ze af in ongeveer 20
minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Let goed op
dat het deeg niet te donkerbruin kleurt.
Dien warm op met een rauwkostsalade, frietjes en geef er bier
bij.
L’avisance betekent zoiets als het advies. Het broodje
vindt z’n oorsprong in de middeleeuwen, toen de pelgrims
uit Namen ‘het advies’ kregen om deze specifieke maaltijd
mee te nemen tijdens hun bedevaart naar de Notre-Dame
in Halle. Dat was een tocht van 120 Km, heen en terug.
Een stevige hap voor onderweg was dus welkom.
Oorspronkelijk was het een opgerolde pannenkoek gevuld
met gehakte en gebakken vleesresten. Het recept
evolueerde naar het gebruik van brooddeeg en later
bladerdeeg. De gebakken vleesresten werden vervangen
door een vulling met ontvelde braadworst of gemengd
gehakt.
Deze specialiteit wordt in Namen nog steeds geserveerd
tijdens lokale festivals, vooral het festival van Wallonië,
de 3de zondag van september.
2 el paneermeel
1 sjalotje
gemengd gehakt
mosterd
losgeklopt eigeel