le lapin du lundi perdu – konijn op Doornikse wijze
ingrediënten - info
konijn
uien
bloem
pruimen
rozijnen
Week een ruime portie pruimen en rozijnen in lauw water. Bak
de stukken konijn rondom bruin in een pan met boter. Leg ze
daarna in een kasserol.
Snijd een paar uien in halve maantjes en bak ze in dezelfde
pan met een extra klont boter. Als de uien glazig zijn, bestuif
ze dan met een paar eetlepels vloeiende bloem. Meng goed
en laat nog kort bakken. Doe nu de inhoud van de pan bij het
konijn in de kasserol.
Vul die aan met water tot het konijn volledig ondergedompeld
is. Kruid met peper en zout en leg er een kruidentuiltje van
peterseliestengels, laurier en tijmtakjes bij.
Giet er een flinke scheut azijn bij, bijvoorbeeld witte balsamico
en een paar eetlepels bruine suiker. Roer alles nog eens goed
om.
Le lapin du lundi perdu is een traditioneel gerecht dat in
Doornik in familie- en vriendenkring gegeten wordt op
Verloren Maandag, de eerste maandag na Driekoningen.
Het recept is een sobere versie van het ons beter gekende
‘konijn met pruimen’.
Hier geen bier of wijn in de bereiding, maar puur water.
Dat verwijst naar de oorsprong van het gerecht, toen
arbeidersgezinnen zich die dure drankjes niet konden
veroorloven en al zeker niet om er eten mee te bereiden.
boter
laurier
tijm
peterselie
azijn
bruine suiker
zout en peper
Laat minstens anderhalf uur sudderen met open deksel. Roer
de bereiding in die tijd een paar keer om. Voeg een half uur
voor het einde van de kooktijd de geweekte pruimen en
rozijnen toe.
Controleer of het konijn gaar. Haal het kruidentuiltje eruit en
werk af met wat gehakte peterselie.
Dien op met gekookte aardappelen, maar zeker niet met
frieten. Dat zou weinig respectvol zijn voor de mooie traditie
van dit gerecht. Geef er wel een salade tournaisienne bij.
Kruimelpad
Selectie
Gerelateerde recepten