le mutiau
ingrediënten - info
varkenswangetjes
varkenpoten
hammetje
ongezouten buikspek
Maak een groentebouillon. Kook het vlees 3 tot 4 uur lang,
op laag vuur en schuim regelmatig af. Laat de ketel af het vuur
een kwartiertje afkoelen. Haal dan het vlees van de botten en
verwijder het kraakbeen.
Bewaar een paar varkenswangetjes en trek die in stukjes.
Draai de rest door de passevite, samen met een paar sjalotjes,
peterselie en knoflookteentjes. Kruid met peper en zout. Roer
nog een paar pollepels gezeefde bouillon door de bereiding,
samen met het bewaarde vlees. Let op, het moet een dikke
vleespap blijven en geen soep!
Zet de ketel terug op het vuur, roer goed om en breng tot het
kookpunt. Zet het vuur op dat moment uit en vul diepe borden
met de bereiding. Laat de borden afkoelen en zet ze in de frigo
om op te stijven.
De mutiau wordt gemaakt van gekookte varkenskop.
Het is een traditioneel gerecht dat in Doornik vooral op
Verloren Maandag gegeten wordt, samen met een salade
tournaisienne op het einde van de maaltijd.
Varkenskop is niet altijd te vinden in de winkelrekken en
bovendien nogal omslachtig om te verwerken in een
gewone keuken.
Daarom volgt hier een eenvoudig familierecept van de
mutiau, met dezelfde bereidingswijze, maar vervangend
vlees.
groentebouillon
peterselie
knoflook
sjalotjes
peper en zout
We merken dat echte
streekspecialiteiten
vaak een ‘promo-team’
hebben in de vorm van
een gilde of
broederschap
(confrèrie).
Zo ook dit gerecht:
La Guilde Du Mutiau
Een variant: je kan een paar gekookte wortelen samen met
het vlees door de passevite draaien. Dat geeft wat meer kleur
aan de mutiau en het verbetert de smaakbalans.
Kruimelpad
Selectie
Gerelateerde recepten