appelbollen
Schil de appeltjes en verwijder de klokhuizen met een
appelboor. Meng in een bord een eetlepel vanillesuiker, fijne
suiker en kaneelpoeder. Wentel de geschilde appeltjes er
doorheen.
Bestuif het werkvlak met vloeiende bloem. Spreid een velletje
bladerdeeg uit, net groot genoeg om een appel in te pakken.
Beboter het met gesmolten boter. Zet in midden van elk plakje
een gevulde appel. Leg er een klontje boter op en strooi er een
snuifje vanillesuiker over.
Plooi het deeg rond de appel tot een mooie bolvorm en druk
stevig aan. Kwast het deeg rondom in met losgeklopt ei en
bestrooi het met fijne suiker.
Zet de bollen op een vel bakpapier op een ovenplaat, met de
naad van het bladerdeeg onderaan. Maak bovenaan een
gaatje in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen.
Schuif de plaat in een voorverwarmde oven op 200°C en laat
de appelbollen ongeveer 25 tot 30 minuten bakken tot ze
goudbruin zijn.
Een aandachtspuntje is de onderkant van de bol. Daar zit het
meeste deeg en het kookvocht van de appel houdt het wak.
Zet de bollen daarom op het einde van de oventijd op een
rooster en bak ze 5 minuutjes extra af in een oven op
heteluchtstand. Haal ze uit de oven en werk af met fijne suiker.
je kan de appelbollen bij het ontbijt eten, of ze bewaren tot het
vieruurtje. Ze zijn lekker, zowel lauw als koud.
ingrediënten - info
kleine zoete appelen
fijne suiker
vanillesuiker
Verloren Maandag is een Belgische traditie die op de
eerste maandag na Driekoningen gevierd wordt. Vooral in
de provincie Antwerpen is het gebruikelijk om op die dag
worstenbroden en appelbollen te eten. Naar verluidt
mochten de havenarbeiders in Antwerpen op die dag
drinken op kosten van hun baas. Ze kregen daarbij iets
warms te eten, zoals een broodje met vlees. Later werd de
appelbol toegevoegd aan het menu. Ook in Doornik en in
de textielsector wordt deze dag gevierd.
Van oorsprong zou het gaan om een oud gebruik waarbij
nieuwe ambtenaren op die dag hun eed aflegden en de
rest van de dag vrij kregen, weliswaar met loonverlies.
Een ‘verloren maandag’ dus. Maar bijna zeker gaat de
traditie terug tot de Middeleeuwse gilden.
eieren
bladerdeeg
vloeiende bloem
boter
kaneelpoeder
Varianten. Dit recept is het meest eenvoudige. Je kan het
‘pimpen’ door de appelholte te vullen met rozijntjes, eventueel
geweekt in wat rum. Een andere optie is vullen met
amandelspijs.
Amandelspijs: trek de zeste van een onbehandelde citroen.
Meng gelijke hoeveelheden amandelpoeder en fijne suiker.
Voeg losgeklopt ei toe tot je een samenhangende ‘spijs hebt.
Kneed er de citroenzeste doorheen en vul er de appels mee.
Voor méér ‘Verloren Maandag’-recepten open je de
receptenfiche, bovenaan deze pagina.
Kruimelpad
Selectie
Gerelateerde recepten