balletjes met noordkrieken
Vleesballen. Klop een ei los en meng dit met een half kilootje
gemengd gehakt. Voeg toe: een paar eetlepels paneermeel en
naar smaak uienpoeder, nootmuskaat, peper en zout. Meng
goed en draai er met de hand, balletjes van ter grootte van een
golfbal.
Breng een pot water aan de kook. Los er een zoutarm
bouillonblokje in op. Verminder het vuur. Schep de balletjes in
de pot. Ze zinken naar de bodem. Wacht een paar minuutjes
tot ze bovendrijven. Haal ze met een spaan uit de bouillon.
Laat ze even uitdampen en bak ze dan rondom bruin in een
pan met bruisende boter.
Kriekensaus. Zeef de inhoud van een grote bokaal
Noordkrieken. Bewaar het vocht. Giet dit in een steelpannetje.
Voeg toe: een paar eetlepels vanillesuiker, een mespuntje
kaneelpoeder, wat kruidnagel en een paar geplette
jeneverbessen. Breng aan de kook. Verwijder na een minuutje
de kruidnagel en de jeneverbessen. Bind de saus met wat
maïszetmeel opgelost in water.
Roer af het vuur een borrelglas kirschlikeur door de saus en
schep de krieken in het pannetje. Verwarm opnieuw zonder te
koken.
Op het bord. Een spiegel saus met krieken en daarop een
paar balletjes. Dien op met aardappelpuree.
ingrediënten - info
gemengd gehakt
eieren
paneermeel
uienpoeder
nootmuskaat
peper en zout
Dit is een traditioneel Belgisch en meer specifiek een
Vlaams streekgerecht dat vaak geserveerd wordt bij
familiefeestjes in Antwerpen en in de Antwerpse Kempen
in het bijzonder. Of het nu nog zo vaak op tafel komt als
vroeger, weet ik niet, maar het roept bij mij alvast
nostalgische jeugdherinneringen op.
De juiste oorsprong is niet bekend, maar er zijn
soortgelijke gerechten te vinden in de Arabische keuken,
bijvoorbeeld Kafta bil-qaraz.
kipbouillonblokje
boter
bokaal noordkrieken
Kirsch likeur
vanillesuiker
maïszetmeel
kaneelpoeder
kruidnagel
jeneverbessen
Een scheut Kirsch in de
saus tilt deze klassieker naar
een ‘volwassen’ niveau. Niet
kindvriendelijk, tenzij je de
alcohol laat verdampen door de
saus verder op te warmen.