balletjes met noordkrieken

balletjes met noordkrieken

Vleesballen. Klop een ei los en meng dit met een half kilootje gemengd gehakt. Voeg toe: een paar eetlepels paneermeel en naar smaak uienpoeder, nootmuskaat, peper en zout. Meng goed en draai er met de hand, balletjes van ter grootte van een golfbal. Breng een pot water aan de kook. Los er een zoutarm bouillonblokje in op. Verminder het vuur. Schep de balletjes in de pot. Ze zinken naar de bodem. Wacht een paar minuutjes tot ze bovendrijven. Haal ze met een spaan uit de bouillon. Laat ze even uitdampen en bak ze dan rondom bruin in een pan met bruisende boter. Kriekensaus. Zeef de inhoud van een grote bokaal Noordkrieken. Bewaar het vocht. Giet dit in een steelpannetje. Voeg toe: een paar eetlepels vanillesuiker, een mespuntje kaneelpoeder, wat kruidnagel en een paar geplette jeneverbessen. Breng aan de kook. Verwijder na een minuutje de kruidnagel en de jeneverbessen. Bind de saus met wat maïszetmeel opgelost in water. Roer af het vuur een borrelglas kirschlikeur door de saus en schep de krieken in het pannetje. Verwarm opnieuw zonder te koken. Op het bord. Een spiegel saus met krieken en daarop een paar balletjes. Dien op met aardappelpuree.
ingrediënten - info gemengd gehakt eieren paneermeel uienpoeder nootmuskaat peper en zout
Dit is een traditioneel Belgisch en meer specifiek een Vlaams streekgerecht dat vaak geserveerd wordt bij familiefeestjes in Antwerpen en in de Antwerpse Kempen in het bijzonder. Of het nu nog zo vaak op tafel komt als vroeger, weet ik niet, maar het roept bij mij alvast nostalgische jeugdherinneringen op. De juiste oorsprong is niet bekend, maar er zijn soortgelijke gerechten te vinden in de Arabische keuken, bijvoorbeeld Kafta bil-qaraz.
de              passie Creatief Koken kookvurige
kipbouillonblokje boter bokaal noordkrieken Kirsch likeur vanillesuiker maïszetmeel kaneelpoeder kruidnagel jeneverbessen
Antwerpen
Een scheut Kirsch in de saus tilt deze klassieker naar een ‘volwassen’ niveau. Niet kindvriendelijk, tenzij je de alcohol laat verdampen door de saus verder op te warmen.

balletjes

met noordkrieken

Vleesballen. Klop een ei los en meng dit met een half kilootje gemengd gehakt. Voeg toe: een paar eetlepels paneermeel en naar smaak uienpoeder, nootmuskaat, peper en zout. Meng goed en draai er met de hand, balletjes van ter grootte van een golfbal. Breng een pot water aan de kook. Los er een zoutarm bouillonblokje in op. Verminder het vuur. Schep de balletjes in de pot. Ze zinken naar de bodem. Wacht een paar minuutjes tot ze bovendrijven. Haal ze met een spaan uit de bouillon. Laat ze even uitdampen en bak ze dan rondom bruin in een pan met bruisende boter. Kriekensaus. Zeef de inhoud van een grote bokaal Noordkrieken. Bewaar het vocht. Giet dit in een steelpannetje. Voeg toe: een paar eetlepels vanillesuiker, een mespuntje kaneelpoeder, wat kruidnagel en een paar geplette jeneverbessen. Breng aan de kook. Verwijder na een minuutje de kruidnagel en de jeneverbessen. Bind de saus met wat maïszetmeel opgelost in water. Roer af het vuur een borrelglas kirschlikeur door de saus en schep de krieken in het pannetje. Verwarm opnieuw zonder te koken. Op het bord. Een spiegel saus met krieken en daarop een paar balletjes. Dien op met aardappelpuree.
ingrediënten - info gemengd gehakt eieren paneermeel uienpoeder nootmuskaat peper en zout
kipbouillonblokje boter bokaal noordkrieken Kirsch likeur vanillesuiker maïszetmeel kaneelpoeder kruidnagel jeneverbessen
Bereiding Ingrediënten
Dit is een traditioneel Belgisch en meer specifiek een Vlaams streekgerecht dat vaak geserveerd wordt bij familiefeestjes in Antwerpen en in de Antwerpse Kempen in het bijzonder. Of het nu nog zo vaak op tafel komt als vroeger, weet ik niet, maar het roept bij mij alvast nostalgische jeugdherinneringen op. De juiste oorsprong is niet bekend, maar er zijn soortgelijke gerechten te vinden in de Arabische keuken, bijvoorbeeld Kafta bil- qaraz.
balletjes met noordkrieken
Een scheut Kirsch in de saus tilt deze klassieker naar een ‘volwassen’ niveau. Niet kindvriendelijk, tenzij je de alcohol laat verdampen door de saus verder op te warmen.
de              passie Creatief Koken kookvurige