Hongaarse gulyàs - pörkölt
ingrediënten - info rode uien sjalotjes rundstoofvlees vloeiende bloem paprikapoeder (zacht) passata rode paprika’s gepelde tomaten knoflook wortelen
Sauteer grof gesneden rode ui en sjalot, samen met geplette knoflookteentjes, grof gesneden paprika’s en wortelblokjes in een beetje olijfolie. Snijd het buikspek in dikke stukken en bak het in een afzonderlijke braadpan. Wentel het stoofvlees in bloem, klop af en schroei dicht in olijfolie. Kruid met peper en zout. Maak een kruidentuiltje van verse takjes tijm, rozemarijn, peterseliestengels en laurierblaadjes. Voeg nu alles samen en kruid met zacht paprikapoeder en komijn. Voeg gepelde tomaten uit blik en een busje passata toe. Overgiet met runderbouillon en een glas rode wijn tot alles onder staat. Meng goed en laat minstens 1 uur of langer sudderen op laag vuur tot het stoofvlees gaar is. Zet de bereiding een nachtje weg op een koele plaats. Warm terug op voor het opdienen en werk af met gehakte peterselie. Dien op, indien beschikbaar, in individuele keteltjes met geroosterd stokbrood en een potje zure room.

Hongaarse gulyàs - pörkölt

Gulyàs staat voor de soepvariant van dit gerecht. De juiste benaming voor deze versie is ‘pörkölt’ omdat er gebraden vlees in verwerkt wordt. Nu wordt dit vlees enkel dichtgeschroeid, maar op de wijze van de Hongaarse herders spreken we effectief van geroosterd vlees dat verder afgewerkt wordt met saus. Je kan dit gerecht in een gewone kookpot klaarmaken. Heb je een gietijzeren babecueketel op driepoot, dan wordt het pas écht bijzonder. Ook met een Dutch oven op de klassieke barbecue kan je je gasten het Hongaarse poesta-gevoel meegeven. Heb je bovendien, zoals op foto, deze handige individuele hangketeltjes om op tafel te zetten, dan scoor je extra op sfeer en gezelligheid! Bij dit gerecht moét je Egri Bikaver ofwel, stierenbloed aanbieden aan je gasten. Het is een donkerrode wijn uit de streek van Eger in Hongarije. Je hoeft er niet voor op reis om die te halen. Stierenbloed is relatief gemakkelijk te vinden in de winkelrekken en zeker in de wijnhandel.
zure room olijfolie laurier runderbouillon peper en zout platte peterselie buikspek rozemarijn tijm komijn peper en zout
Creatief Koken de              passie kookvurige

Hongaarse gulyàs

pörkölt

ingrediënten - info rode uien sjalotjes rundstoofvlees vloeiende bloem paprikapoeder (zacht) passata rode paprika’s gepelde tomaten knoflook wortelen
Sauteer grof gesneden rode ui en sjalot, samen met geplette knoflookteentjes, grof gesneden paprika’s en wortelblokjes in een beetje olijfolie. Snijd het buikspek in dikke stukken en bak het in een afzonderlijke braadpan. Wentel het stoofvlees in bloem, klop af en schroei dicht in olijfolie. Kruid met peper en zout. Maak een kruidentuiltje van verse takjes tijm, rozemarijn, peterseliestengels en laurierblaadjes. Voeg nu alles samen en kruid met zacht paprikapoeder en komijn. Voeg gepelde tomaten uit blik en een busje passata toe. Overgiet met runderbouillon en een glas rode wijn tot alles onder staat. Meng goed en laat minstens 1 uur of langer sudderen op laag vuur tot het stoofvlees gaar is. Zet de bereiding een nachtje weg op een koele plaats. Warm terug op voor het opdienen en werk af met gehakte peterselie. Dien op, indien beschikbaar, in individuele keteltjes met geroosterd stokbrood en een potje zure room.
Gulyàs staat voor de soepvariant van dit gerecht. De juiste benaming voor deze versie is ‘pörkölt’ omdat er gebraden vlees in verwerkt wordt. Nu wordt dit vlees enkel dichtgeschroeid, maar op de wijze van de Hongaarse herders spreken we effectief van geroosterd vlees dat verder afgewerkt wordt met saus. Je kan dit gerecht in een gewone kookpot klaarmaken. Heb je een gietijzeren babecueketel op driepoot, dan wordt het pas écht bijzonder. Ook met een Dutch oven op de klassieke barbecue kan je je gasten het Hongaarse poesta-gevoel meegeven. Heb je bovendien, zoals op foto, deze handige individuele hangketeltjes om op tafel te zetten, dan scoor je extra op sfeer en gezelligheid! Bij dit gerecht moét je Egri Bikaver ofwel, stierenbloed aanbieden aan je gasten. Het is een donkerrode wijn uit de streek van Eger in Hongarije. Je hoeft er niet voor op reis om die te halen. Stierenbloed is relatief gemakkelijk te vinden in de winkelrekken en zeker in de wijnhandel.
Bereiding Ingrediënten
zure room olijfolie laurier runderbouillon peper en zout platte peterselie buikspek rozemarijn tijm komijn peper en zout
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige