ingrediënten - info
rode uien
sjalotjes
rundstoofvlees
vloeiende bloem
paprikapoeder (zacht)
passata
rode paprika’s
gepelde tomaten
knoflook
wortelen
Sauteer grof gesneden rode ui en sjalot, samen met geplette
knoflookteentjes, grof gesneden paprika’s en wortelblokjes in
een beetje olijfolie.
Snijd het buikspek in dikke stukken en bak het in een
afzonderlijke braadpan. Wentel het stoofvlees in bloem, klop af
en schroei dicht in olijfolie. Kruid met peper en zout. Maak een
kruidentuiltje van verse takjes tijm, rozemarijn,
peterseliestengels en laurierblaadjes.
Voeg nu alles samen en kruid met zacht paprikapoeder en
komijn. Voeg gepelde tomaten uit blik en een busje passata
toe. Overgiet met runderbouillon en een glas rode wijn tot
alles onder staat. Meng goed en laat minstens 1 uur of langer
sudderen op laag vuur tot het stoofvlees gaar is.
Zet de bereiding een nachtje weg op een koele plaats. Warm
terug op voor het opdienen en werk af met gehakte peterselie.
Dien op, indien beschikbaar, in individuele keteltjes met
geroosterd stokbrood en een potje zure room.
Hongaarse gulyàs - pörkölt
Gulyàs staat voor de soepvariant van dit gerecht.
De juiste benaming voor deze versie is ‘pörkölt’ omdat er
gebraden vlees in verwerkt wordt.
Nu wordt dit vlees enkel dichtgeschroeid, maar op de
wijze van de Hongaarse herders spreken we effectief van
geroosterd vlees dat verder afgewerkt wordt met saus.
Je kan dit gerecht in een gewone kookpot klaarmaken.
Heb je een gietijzeren babecueketel op driepoot, dan
wordt het pas écht bijzonder. Ook met een Dutch oven op
de klassieke barbecue kan je je gasten het Hongaarse
poesta-gevoel meegeven.
Heb je bovendien, zoals op foto, deze handige individuele
hangketeltjes om op tafel te zetten, dan scoor je extra op
sfeer en gezelligheid!
Bij dit gerecht moét je Egri Bikaver ofwel, stierenbloed
aanbieden aan je gasten. Het is een donkerrode wijn uit
de streek van Eger in Hongarije. Je hoeft er niet voor op
reis om die te halen. Stierenbloed is relatief gemakkelijk
te vinden in de winkelrekken en zeker in de wijnhandel.
zure room
olijfolie
laurier
runderbouillon
peper en zout
platte peterselie
buikspek
rozemarijn
tijm
komijn
peper en zout
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.