Iskenderkebab met kip
ingrediënten - info
kippenwit
uipoeder
komijnpoeder
peper en zout
paprikapoeder
olijfolie
De kebab: ontvel het kippenwit. Maak een mengeling van
uienpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Wrijf
het vlees ermee in. Dat kan bijvoorbeeld door kip en kruiden
samen in een plastiekzak te doen en deze grondig te kneden.
Haal het vlees uit de zak en maak er rolletjes van ingepakt in
huishoudfolie. Leg die een paar uur in de frigo om de droge
marinade te laten inwerken. Laat de rolletjes vervolgens
voldoende lang invriezen om ze daarna gemakkelijk te kunnen
snijden. Doe dat met een brood- of vleesmachine. Haal de kip
uit de folie en snijd er zo dun mogelijke velletjes van.
Bak de kebab snel op hoog vuur in een pan besproeid met een
beetje olijfolie. Wanneer de kippenvelletjes mooi knapperig
zijn, doe je ze in een schotel en zet die weg in een
voorverwarmde oven op 85°C tot gebruik.
De kebabsaus: snipper een sjalotje en een paar teentjes
knoflook. Bak die in een pannetje met wat olijfolie. Voeg
passata toe en kruid met komijnpoeder, peper en zout. Zet de
handmixer in de saus. Meng met een paar eetlepels Griekse
yoghurt.
Kook bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hier
werd gekozen voor de variant met kruiden.
Maak een yoghurtsaus. Meng een potje Griekse yoghurt met
een geraspte en uitgeknepen komkommer en een
koffielepeltje lookpoeder.
Snijd een paar tomaten in ringen en leg die even in een
grillpan. Was en snijd ijsbergsla en komkommer.
Op het bord: een schep kebab met daarop een paar lepels
saus. Daarnaast een portie bulgur. Werk af met ijsbergsla, de
yoghurtsaus, schijfjes tomaat en komkommer. Dien op met
gesneden Turks brood (pide).
İskender kebap is een van de meest bekende gerechten in
het noordwesten van Turkije. Het dankt zijn naam aan zijn
uitvinder, İskender Efendi, die in Bursa woonde in het
Ottomaanse rijk aan het einde van de 19e eeuw. Bron:
wikipedia.
Tot op heden wordt de Iskender kebab nog steeds op de
originele manier bereid door de kleinzoon van de
uitvinder in zijn restaurant in Bursa.
sjalotjes
knoflook
passata
bulgur (met of zonder kruiden)
Griekse yoghurt
komkommer
tomaten
ijsbergsla
meer recepten met pluimvee: