Pel en snipper uien en knoflook. Haal het zaad uit rode
paprika’s. Snijd het vruchtvlees in een fijne brunoise.
Verhit olijfolie in een pan, draai het vuur laag en smoor de
groentemengeling een paar minuten.
Snijd het vlees intussen in kleine dobbelstenen. Je mag het
zelfs zo fijn snijden dat het wel gehakt lijkt. Daarom ook wordt
het niet dichtgeschroeid voor het in de stoofpot gaat.
axoa de veau - axoa met kalfsvlees
Axoa van kalfsvlees is een typisch gerecht uit Frans
Baskenland. De hoofdrol erin wordt gespeeld door piment
d’Espelette, een streekproduct. Dat is op zich al zo ‘spicy’
dat het niet nodig is om er peper, cayennepeper of andere
specerijen aan toe te voegen als smaakmakers.
Axoa wordt traditioneel met kalfsvlees bereid, maar er zijn
varianten met andere vleessoorten zoals varken of lam.
ingrediënten - info
ui
knoflook
rode paprika’s
olijfolie
kalfsvlees
laurier
Doe het vlees in de pan samen met een kruidentuiltje van
laurier, tijm en peterselie. Voeg witte wijn en kalfsfond toe.
Breng op smaak met zout en piment d’Espelette. Laat half
afgedekt ongeveer een uur stoven.
Werk op het bord af met plukjes peterselie en dien op met
gekookte aardappelen.
tijm
peterselie
witte wijn
kalfsfond
zout
piment d’Espelette
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.