ingrediënten - info
uien
courgette
wortelen
aubergines
kekererwten
knoflook
kippenbouillon
koriander
gember
komijn
paprikapoeder
cayennepeper
Maak de soep: snijd uien, courgette, wortelen en aubergines
grof. Voeg kekererwten en grof gehakt knoflook toe. Doe de
groenten in een Dutch oven en vul aan met kippenbouillon.
Meng met koriander, gemberpoeder, komijn, paprikapoeder,
cayennepeper, kaneel, een mespuntje piment d’Espelette,
peper en zout uit de molen. Meng met een paar eetlepels
tomatenconcentraat.
Hang de ketel met deksel boven een houtvuur op gemiddelde
hoogte. Wacht tot de soep kookt en voeg dan stukken
lamsschouder toe. Laat een half uurtje sudderen en verwijder
vervolgens het deksel. De ketel mag daarna gerust op matige
hitte zachtjes blijven sudderen tot gebruik.
Het couscousgraan: giet het graan in een geëmailleerde pot
en laat even wellen met toevoeging van een paar glazen heet
water. Voeg een paar flinke klonten boter en een paar
pollepels soep toe, sluit de pot en zet die op indirecte hitte op
de barbecue. Sluit het deksel.
Open na een tiental minuutjes het deksel, roer het
couscousgraan om en bewaar het warm tot gebruik.
De mixed grill: leg de kippenbouten- en vleugeltjes, de
kippenmerguez worstjes, de lamsmerguez worstjes en de
lamskoteletjes op het grillrooster boven directe hitte. Sluit het
deksel en grill ongeveer 7 minuten aan elke kant. Let erop dat
de vleugeltjes iets minder tijd nodig hebben.
Leg het vlees op een ovenschaal, haal de lamsschouder uit de
soep en leg het bij het gegrilde vlees. Laat het vlees onder
gesloten deksel nog een kwartiertje nagaren op lage
temperatuur.
Arabisch barbecue buffet
Deze variant op couscous royal wordt volledig in
openlucht bereid met een Dutch oven boven een vuurkorf
en met een gewone houtskoolbarbecue met deksel.
Ideale formule als buffet voor grote gezelschappen.
Aan tafel: vul een buffettafel met schalen couscousgraan
afgewerkt met gehakte peterselie en een schaal met het vlees.
Zet er de Dutch oven bij en een schaaltje met harissapasta.
Je gasten kunnen nu met hun bord aanschuiven. Leg op het
bord een heuveltje couscousgraan en daaroverheen en
pollepel soep. Iedere gast mengt daaronder wat harissapasta
volgens smaak en neemt vlees naar keuze.
kaneel
piment d’Espelette
peper & zout
tomatenconcentraat
lamsschouder
couscousgraan
boter
kippenbouten
kippenvleugels
kippenmerguez
lamsmerguez
lamskoteletjes
platte peterselie
harissapasta
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: