balkanspies - šašlyk
ingrediënten - info Angusbeef Iberico varken Celtic lam grillworst van kip biokip Ardens spek rode en gele uien verse paprika’s (rood, geel en oranje) courgettes knoflook
De voorbereiding. Halveer een paar kleine rode uien. Snijd een paar grotere gele uien in halvemaantjes voor gebruik in de saus. Schil veelkleurige puntpaprika’s met een dunschiller en snijd ze in vierkantjes. Schil een paar teentjes knoflook. Snijd courgettes op schijven en verdeel ze in vier stukken. Kies voor verschillende soorten kwaliteitsvol vlees. Snijd het vlees in grote kubussen. Maak de spiesen. Neem lange platte vleespennen en rijg er het vlees eraan, afwisselend met een halve rode ui, paprika vierkantjes en stukken courgette. Kruid de spiesen met peper en zout. Maak de saus. Breng de barbecue op temperatuur. Neem een lange diepe ovenschotel en giet er een flinke scheut olijfolie in. Doe er de gele uien en de rest van de paprika’s en courgettes in. Meng goed en zet de schotel in de koude zone van de barbecue. Sluit het deksel en laat de groenten een kwartiertje garen. Voeg er dan de andere ingrediënten aan toe: tomatenpassata, een blik hele tomaten, kippenbouillon, een paar ingemaakte gerookte paprika’s met een beetje vocht uit de bokaal. Werk af met een paar scheuten ketchup en Smokey sweet sauce van Jack Daniels, als je dat in huis hebt. Kruid met zacht paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout. Meng de saus goed en laat een nog een kwartiertje sudderen onder gesloten deksel. De spiesen grillen. Zet de barbecue nu in de rookstand. Leg de spiesen op de rand van de ovenschotel met de saus, zonder dat ze de saus raken. Sluit het deksel en rook de spiesen een tiental minuutjes. Niet té lang, want dan wordt de rooksmaak van het vlees te overheersend. Zet de ventielen terug in de normale stand voor een gemiddelde temperatuur. Sluit het deksel en laat de spiesen verder een twintigtal minuutjes grillen. Leg ze dan in de saus en laat de schotel nog een half uurtje staan in de koude zone. Werk af op het bord met gehakte platte peterselie en serveer met gegrild stokbrood.
Šašlyk is van oorsprong een gerecht uit de Kaukasus. Maar het is ook zeer geliefd als barbecuegerecht in de Balkan, waar de spiesen met de tomaten-paprikasaus perfect aansluiten bij de regionale eetcultuur. In heel wat Balkanrestaurants, ook bij ons, worden de reuzespiesen vaak spectaculair opgediend, rechtopstaand hangend aan een haak. Helemaal te gek wordt het, als ze die bovendien aan tafel flamberen.

Balkanspies - šašlyk

balkanspies - šašlyk 2
olijfolie peper en zout tomatenpulp hele, gekonfijte tomaten kippenbouillon gerookte paprika (bokaal) ketchup sweet smokey sauce paprikapoeder cayennepeper platte peterselie stokbrood
Creatief Koken de              passie kookvurige

Balkanspies - šašlyk

ingrediënten - info Angusbeef Iberico varken Celtic lam grillworst van kip biokip Ardens spek rode en gele uien verse paprika’s (rood, geel en oranje) courgettes knoflook
De voorbereiding. Halveer een paar kleine rode uien. Snijd een paar grotere gele uien in halvemaantjes voor gebruik in de saus. Schil veelkleurige puntpaprika’s met een dunschiller en snijd ze in vierkantjes. Schil een paar teentjes knoflook. Snijd courgettes op schijven en verdeel ze in vier stukken. Kies voor verschillende soorten kwaliteitsvol vlees. Snijd het vlees in grote kubussen. Maak de spiesen. Neem lange platte vleespennen en rijg er het vlees eraan, afwisselend met een halve rode ui, paprika vierkantjes en stukken courgette. Kruid de spiesen met peper en zout. Maak de saus. Breng de barbecue op temperatuur. Neem een lange diepe ovenschotel en giet er een flinke scheut olijfolie in. Doe er de gele uien en de rest van de paprika’s en courgettes in. Meng goed en zet de schotel in de koude zone van de barbecue. Sluit het deksel en laat de groenten een kwartiertje garen. Voeg er dan de andere ingrediënten aan toe: tomatenpassata, een blik hele tomaten, kippenbouillon, een paar ingemaakte gerookte paprika’s met een beetje vocht uit de bokaal. Werk af met een paar scheuten ketchup en Smokey sweet sauce van Jack Daniels, als je dat in huis hebt. Kruid met zacht paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout. Meng de saus goed en laat een nog een kwartiertje sudderen onder gesloten deksel. De spiesen grillen. Zet de barbecue nu in de rookstand. Leg de spiesen op de rand van de ovenschotel met de saus, zonder dat ze de saus raken. Sluit het deksel en rook de spiesen een tiental minuutjes. Niet té lang, want dan wordt de rooksmaak van het vlees te overheersend. Zet de ventielen terug in de normale stand voor een gemiddelde temperatuur. Sluit het deksel en laat de spiesen verder een twintigtal minuutjes grillen. Leg ze dan in de saus en laat de schotel nog een half uurtje staan in de koude zone. Werk af op het bord met gehakte platte peterselie en serveer met gegrild stokbrood.
Šašlyk is van oorsprong een gerecht uit de Kaukasus. Maar het is ook zeer geliefd als barbecuegerecht in de Balkan, waar de spiesen met de tomaten-paprikasaus perfect aansluiten bij de regionale eetcultuur. In heel wat Balkanrestaurants, ook bij ons, worden de reuzespiesen vaak spectaculair opgediend, rechtopstaand hangend aan een haak. Helemaal te gek wordt het, als ze die bovendien aan tafel flamberen.
Bereiding Ingrediënten
olijfolie peper en zout tomatenpulp hele, gekonfijte tomaten kippenbouillon gerookte paprika (bokaal) ketchup sweet smokey sauce paprikapoeder cayennepeper platte peterselie stokbrood
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige