ingrediënten - info
Angusbeef
Iberico varken
Celtic lam
grillworst van kip
biokip
Ardens spek
rode en gele uien
verse paprika’s
(rood, geel en oranje)
courgettes
knoflook
De voorbereiding. Halveer een paar kleine rode uien. Snijd een
paar grotere gele uien in halvemaantjes voor gebruik in de saus.
Schil veelkleurige puntpaprika’s met een dunschiller en snijd ze
in vierkantjes. Schil een paar teentjes knoflook. Snijd courgettes
op schijven en verdeel ze in vier stukken. Kies voor verschillende
soorten kwaliteitsvol vlees. Snijd het vlees in grote kubussen.
Maak de spiesen. Neem lange platte vleespennen en rijg er het
vlees eraan, afwisselend met een halve rode ui, paprika
vierkantjes en stukken courgette. Kruid de spiesen met peper en
zout.
Maak de saus. Breng de barbecue op temperatuur. Neem een
lange diepe ovenschotel en giet er een flinke scheut olijfolie in.
Doe er de gele uien en de rest van de paprika’s en courgettes in.
Meng goed en zet de schotel in de koude zone van de barbecue.
Sluit het deksel en laat de groenten een kwartiertje garen.
Voeg er dan de andere ingrediënten aan toe: tomatenpassata,
een blik hele tomaten, kippenbouillon, een paar ingemaakte
gerookte paprika’s met een beetje vocht uit de bokaal. Werk af
met een paar scheuten ketchup en Smokey sweet sauce van
Jack Daniels, als je dat in huis hebt. Kruid met zacht
paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout. Meng de saus
goed en laat een nog een kwartiertje sudderen onder gesloten
deksel.
De spiesen grillen. Zet de barbecue nu in de rookstand. Leg de
spiesen op de rand van de ovenschotel met de saus, zonder dat
ze de saus raken. Sluit het deksel en rook de spiesen een tiental
minuutjes. Niet té lang, want dan wordt de rooksmaak van het
vlees te overheersend.
Zet de ventielen terug in de normale stand voor een gemiddelde
temperatuur. Sluit het deksel en laat de spiesen verder een
twintigtal minuutjes grillen. Leg ze dan in de saus en laat de
schotel nog een half uurtje staan in de koude zone.
Werk af op het bord met gehakte platte peterselie en serveer met
gegrild stokbrood.
Šašlyk is van oorsprong een gerecht uit de Kaukasus.
Maar het is ook zeer geliefd als barbecuegerecht in de
Balkan, waar de spiesen met de tomaten-paprikasaus
perfect aansluiten bij de regionale eetcultuur. In heel wat
Balkanrestaurants, ook bij ons, worden de reuzespiesen
vaak spectaculair opgediend, rechtopstaand hangend aan
een haak. Helemaal te gek wordt het, als ze die bovendien
aan tafel flamberen.
Balkanspies - šašlyk
olijfolie
peper en zout
tomatenpulp
hele, gekonfijte tomaten
kippenbouillon
gerookte paprika (bokaal)
ketchup
sweet smokey sauce
paprikapoeder
cayennepeper
platte peterselie
stokbrood